promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most kiderült, hogy miért voltak annyira rondák a Habsburgok
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Horgas orr, csúnyán kiálló állkapocs: ezért alakult ki a generációkon átívelő „Habsburg-áll”. II. Károly spanyol király volt a vérvonal utolsó tagja, aki rendelkezett ezzel a bizarr torzulással. A legendák szerint még a saját felesége is félt tőle – írja a Livescience.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni az Európa jelentős részét évszázadokig uraló Habsburgokat, akik kiváló házasodási politikájuknak is köszönhetik, hogy ekkora hatalmas területek felett érvényesült az akaratuk. Ha a kora újkorban a kontinensen találkoztál egy királlyal vagy császárral, nagy esély volt rá, hogy az illető Habsburg volt, de volt még egy dolog, amiről azonnal felismerhetted őket, 

a specifikus fizimiskájuk is, ugyanis egészen egyedi, semmivel össze nem tévesztendő horgas orruk és élesen kiálló állkapcsuk volt.

Kép: Dailymail.co.uk

A gúnyosan csak „Habsburg-áll”-nak hívott jelenség mögött a dinasztia házasodási politikája állt, ugyanis a spanyol-uralkodó ház tagjainak mindig családon belülről választottak feleséget. Ami a politika és a hatalmi koncentráció terén kiválóan működött, az biológiailag már kevésbé volt előnyös, és ez az elképesztő belterjesség később megbosszulta magát. 

Örökletes testi és szellemi betegségek garmadája zúdult a családra, és ami külsőleg egy bizarr arcot eredményezett, az belsőleg már sokkal komolyabb problémákkal járt, gyakori volt például a családban a tüdőgyengeség, később pedig az impotencia.

A család végül abba bukott bele, ami sokáig sikeressé tette őket.

Az arcdeformáció és a belterjesség közötti kapcsolatot első ízben egy nemrégiben publikált tanulmány mutatta ki. A kutatásokat a Santiago de Compostela-i Egyetem kutatói végezték el az elmúlt években.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás