promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ egyik legszebb madárfaja azért halt ki, mert az összes példányt elfogyasztották
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az élet az ösztönökről szól. A matrózok és a telepesek éhesek voltak.

A gyönyörű Dodo a kipusztult állatok jelképe lett azután, hogy az utolsó egyedet is megölték. A kutatók pár évvel ezelőtt készítettek CT-felvételeket az állítólagos utolsó dodó koponyájáról, az eredmény egészen félelmetes lett, kiderült, egyszerűen fejbelőtte egy ember – írta korábban a 24.hu.

A madár amúgy Mauritius szigetén élt, más néven remetegalambnak és dodógalambnak is hívták, utalva arra a madárra, amelyre a leginkább hasonlított, ám sokkal masszívabb alkattal rendelkezett. Akár egy méteresre is megnőhettek, miközben 20 kilogrammot is nyomhattak. Csökevényes szárnya volt, így repülni nem tudott, kisebb gerinctelenekkel és növényekkel táplálkozott.

Nagyon barátságosak voltak a szigetre érkező matrózokkal, és épp ez okozta a vesztüket is. Az emberek imádták a dodók húsát (bár a kutatások szerint az nem lehetett túl ízletes), és azt is, hogy ennyire könnyű prédának bizonyultak. A legnagyobb veszteség akkor érte a populációt, amikor Mauritiusra holland telepesek érkeztek a 17. század közepén. Elkezdődött a lakóhelyük, az erdő írtása is, illetve a frissen behozott háziállatok is gyakran dézsmálták a remetegalambok tojásait. Ekkor szinte el is indult egy képzeletbeli visszaszámlálás, a 18. század elejére egyetlen darab dodó sem élt már a szigeten.

Nyugat-Európában még egy-két példány átvészelt pár évtizedet, mivel különleges kinézetük miatt gyakran látványosságként mutogatták őket a vásárokon. Az előbb már említett egyedet Nagy-Britanniában élte a halál. Ő volt az utolsó.

Rekonstruálták, hogy totyoghattak, itt megnézhetitek:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás