Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Őrült terv: légdeszkával kel át a La Manche felett a repülő katona

Őrült terv: légdeszkával kel át a La Manche felett a repülő katona

Tech & Tudomány

Őrült terv: légdeszkával kel át a La Manche felett a repülő katona

Tech & Tudomány

Gaba - 2019.07.22. 09:11

110 évvel azután, hogy az első francia repülővel átkelt a La Manche felett, egy őrült feltaláló megismétli a mutatványt – immár légdeszkával.

Csütörtökön lesz 110 éve, hogy Louis Blériot francia mérnök-feltaláló sikerrel repült át kisgépével a La Manche felett Franciaországból Angliába. Ő volt az első ember, aki végre tudta hajtani ezt a manővert. Napra pontosan 110 évvel a fantasztikus átrepülést követően egy másik francia „őrült”, Franky Zapata is megkísérli a légi átkelést. Légdeszkával.

A volt katona, aki jetski-bajnok, félelem nélkül lebeg légdeszkáján több tízméteres magasságban. Ezt a francia forradalom napján is bizonyította a katonai parádé idején.

Most arra vállalkozik, hogy csütörtökön egy jóval nagyobb távot tesz meg Sangette-ből Doverig. Úgy tervezi, hogy az út nagyjából 20 percig fog tartani, melynek során akár a 140 km/h-t is elérheti. A végsebesség egyébként 190 km/h. Út közben egyszer újra kell majd tölteni a légdeszkáját, mely kerozinnal megy.

Ez egy álom megvalósulása. Eddig a deszka teljesítményének 3 százalékát használtam ki, most 99-et kell majd. Szerintem 30 százalék esélyem van rá, hogy sikerül az átrepülés

- magyarázta a Le Parisiennek a „repülő katona”, aki értelmetlennek nevezte saját vállalását, de mégis megcsinálja.

Bár a francia tengerészeti hivatal megpróbálta lebeszélni, a La Manche-n ugyanis nagyon sűrű a hajóforgalom, ő hajthatatlan, végre akarja hajtani a tervét.

Szurkolunk neki.

Borítókép: AFP/Lionel Bonaventure