Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Globális felmelegedés: extrém magasságban lett tó az Alpokban – kép

Tech & Tudomány

AA - 2019.07.18. 19:00

Riadót fújt a a hegymászó is, hiszen ilyen magasságban, 3400 méteren már az oxigén is kevés, a hőmérsékletnek pedig fagypont alatt kellene lennie, tónak itt nem illik kialakulnia az Alpokban. A globális felmelegedés megtette a hatását. 

3400 méter. Ez az a magasság, amely nagyon nem alkalmas már magaslati edzőtáborokra sem, azokat 1500 és 2500 méter között szokás megtartani. Ezzel együtt időnként futballoznak, sőt vb-selejtezőket is tartanak 3000 fölött, mégpedig Bolíviában, meg is van az eredménye. Minden vendégcsapat szenved itt, 

Messi és az argentinok, Neymar és a brazilok is örülnek egy szerény sikernek, de néha még egy iksznek is. 

3400 méter az a magasság, amelyen közép-európai körülmények között már bőven gleccsersízni lehet a nyáron is,

bár hamarosan alighanem ezt is múlt időbe kell tenni. Az alábbi felvételt Bryan Mestre hegymászó tette közzé, miután a Francia-Alpok legmagasabb vonulatai között váratlanul egy tóra bukkant. 

„Itt az ideje a riadónak. Hogy mi a gond? Csak az, hogy mindössze 10 napon belül készült két fotó, de 10 extrém meleg nap elég volt ahhoz, hogy egy tó alakuljon ki a Dent du Géant és az Aiguilles Marbrées lábánál. Amennyire én tudom, ez az első ilyen eset. A Dél-Európát és az Alpokat átjáró rendkívüli hőhullám 40-50 fokot hozott és a fagyáspont 4700 magasra került” 

– írta többek között a hegymászó.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Time to sound the alarm... The problem here? These two pictures were taken only 10 days apart... It was taken earlier on June 28th, the second one was shared by Paul Todhunter. Only 10 days of extreme heat were enough to collapse, melt and form a lake at the base of the Dent du Géant and the Aiguilles Marbrées That I know, this is the first time anything like that as ever happened. Southern Europe and the Alps have been struck by a massive heatwave with temperature ranging from 40 to 50 degrees, the below 0 freezing altitude was as high as 4,700m (15,400ft) and during the day temperatures as high as 10 degrees Celsius (50 F) were felt on top of Mont Blanc 4,810m (15,780ft)... This is truly alarming glaciers all over the world are melting at an exponential speed... My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montaña #montagna #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @patagonia @beal.official @millet_mountain @blueiceclimbing

Bryan Mestre (@bryanthealpinist) által megosztott bejegyzés,

Borítókép: A Francia-Alpok rejti a hegység legmagasabb vonulatát. A globális felmelegedés miatt újabb és újabb tó is kialakulhat 3000 méter fölött (AFP/Gilles Calvez)

Vissza a főoldalra.
Anna-kritika: a szexi matrjoska baba halomra öli a férfiakat