promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hogy heti hány órát kellene a természetben töltenünk
Borítókép:  illusztráció. Forrás: AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy kutatás során arra jöttek rá brit tudósok, hogy hetente elég lenne két órát a természetben töltenünk ahhoz, hogy egészségesebbnek érezzük magunkat. Még úgy is, hogy nem csinálnánk semmit, csak üldögélnénk egy padon.

A Scientific Reports című tudományos folyóirat ír arról a brit kutatásról, amelyben először vizsgálták azt, hogy mennyi időt kellene a természetben töltenünk a szükséges hatások eléréséhez. Ezt a kutatást az Exeteri Egyetem orvostudományi karának kutatói készítették. A kutatásban húszezer embert kérdeztek meg előző heti tevékenységéről.

A résztvevők negyede szinte egyáltalán nem járt a természetben, és a megkérdezettek fele elégedetlen is volt a mindennapjaival. Ellenben azok, akik legalább két órát a természetben töltöttek, csak egyhetedük panaszkodott rossz egészségi állapotra, és csak harmaduk volt elégedetlen az életével.

„Igazán az lepett meg minket, hogy ez minden csoportra fennáll, fiatalra és idősre, gazdagra és szegényre, városi és vidéki emberre egyaránt. Tehát a kiszabadulás a természetbe mindenkire jó hatással van. És nem kell, hogy testedzést végezzünk, a padon való üldögélés is elégséges”

– mondta Mathew White, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók megdöbbenéssel konstatálták az adatokat, és arra hívták fel a figyelmet, hogy egyáltalán nem számít az, hogy ez a két óra egybefüggő volt, vagy több rövidebb időszakból állt. Abban sem volt különbség, hogy az emberek parkba, erdőbe, esetleg strandra mentek.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy a természetnek nyugtató hatása van:

„Az emberek többsége rendszeresen többszörös nyomás alatt áll. Ha kimegy a természetbe, ott nyugalom honol, pihentető, és időt biztosít arra, hogy elkezdhessük feldolgozni a dolgokat. (...) Egyre inkább az találjuk, hogy fontos a biodiverzitás gazdagsága. Ugyanebben a felmérésben 4500 ember követtünk nyomon, és azt találtuk, hogy ha páratlan természeti szépséggel vagy különleges tudományos jelentőséggel bír az a hely, ahol szabadiejüket eltöltötték, akkor stresszes állapotuk jobban oldódott”

– zárta értékelését Mathew White.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás