promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csábító veszély: méregkék lesz nyáron a tajvani tenger – videó
Borítókép:  A Kék könnyek hátterében is az óceán szennyezése áll (CNN)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A különös kék fényt a Kék könnyek okozzák, amelynek titkáról is egyre többet megtudtak az elmúlt húsz év alapján. A tajvani Macu-szigeteknél egyre többen gyönyörködnek benne, a jelenség egyre mélyebbre jut a tengervízben, és egyre veszélyesebb. 

Különös kék fények jelennek meg nyáron a Kelet-kínai-tengeren, amelyet alighanem a biolumineszcens páncélos ostorosok okoznak. A jelenség némileg az ókori szirénekéhez hasonlítható: gyönyörű, de veszélyes. Miközben

nagyon sokan a térségbe utaznak ugyanis a Kék könnyekként ismert látványosságra, e könnyek mérgezőek. 

E méreg pedig egyre terjed a National Geographic alapján, amely egy új kutatásról számol be. Pontosabban az elmúlt húsz év kutatómunkájának összegzéséséről, amelyből kiderül, egyre mélyebbre jutnak a Kék könnyek a tengerben, hiszen a páncélos ostorosok toxikus algákat fogyasztanak, ammóniát bocsátanak ki, amely keveredik az algaméreggel.

Más élőlények pusztulását okozhatja az egyre nagyobb oxigénhiányos állapot. 

Amíg a Jangce, vagyis a Kék folyó vize gátépítés miatt apadt, kevesebb mezőgazdasági szennyeződés jutott a tengerbe, a mikroorganizmusok és a páncélos ostorosok száma csökkent, a Kék könnyek is kisebb területre korlátozódtak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás