promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az afrikai város, mely elnyeli Európa e-szemetét
Borítókép:  AFP/Gioia Forster
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A ghánai Accra külvárosában égetik el, vagy szerelik szét Európa e-szemetének hatalmas részét. Évente nagyjából 350 ezer tonnányi elektronikai hulladék érkezik ide, a világ egyik legszennyezettebb területére. Videó!

A France 24 riportfilmet forgatott Ghánában, mely pénteken jelent meg. Az ország fővárosának, Accrának a külvárosában működik a világszerte ismert agbogbloshie-i szemétlerakó. A helyszín kicsiben olyan, mint az Új-Delhiben található ghazipuri szeméthegy, csak ide nem a helyiek által felhalmozott hulladékot hordják, hanem Európa exportálja a töméntelen e-szemetét. Egy amerikai felmérés szerint Accra ezen része a világ tíz legmérgezettebb területe közé tartozik.

A sztori a szokásos: a France 24 kamerájának nyilatkozó, épp drótba csavart műanyagot égető, PSG-mezes fiatal srác elmondja, ő azért dolgozik itt, hogy a családjának tudjon pénzt küldeni haza. Eközben a karján lévő forradásnyomokat mutogatja, az égő gumi és műanyag ejti rajta a sebeket.

Az e-szeméttelepen számítógépek, tévék és egyéb elektronikai termékek sorakoznak, melyek egy részét egyszerűen elégetik az ott dolgozók. A szerteszét heverő fémdarabokra a helyi fiatalok vadásznak: óriási mágnessel járják körül a telepet, s az összegyűjtött mennyiséget eladják aprópénzért az accrai méhben. A szélfújta műanyagok között állatok legelésznek.

Habár az unió szigorúan tiltja az e-hulladék exportálását, a szemét mégis megérkezik Ghánába, a fővárostól nagyjából 40 kilométerre lévő ipari kikötőbe. Ide naponta 2700 konténer jön, tele elektronikai eszközökkel. Egy részük használható, a maradék megy az e-szeméttelepre.

Az EU-ból évente mintegy 350 ezer tonnányi e-szemét kel útra, ebből nagyjából 2,8 milliárd darab mobiltelefon.

A ghánai környezetvédelmi hivatal próbálkozik összerakni egy programot, mely kiképezné a szeméttelepen dolgozókat a válogatásban, s csökkentené a természetkárosító anyagok földbe és levegőbe kerülését. Már törvényt is alkottak ennek segítésére, de a program csigalassúsággal halad.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás