Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Eltűnhetnek a Földről a legkövérebb papagájok

Eltűnhetnek a Földről a legkövérebb papagájok

Tech & Tudomány

Eltűnhetnek a Földről a legkövérebb papagájok

Tech & Tudomány

Gaba 13:21

A kakapó nevű faj a legkövérebb papagájfaj a világon, mely hamarosan kipusztulhat, ha nem sikerül megállítani a populációban egyre terjedő légúti betegséget. Gyűjtés indult a kezelésükre.

Gombás légúti betegség miatt a világ legkövérebb papagájai, a kakapók eltűnhetnek Új-Zélandról, ahol a faj őshonos. Az elmúlt időszakban hét madár is elpusztult, ami nem tűnik nagy számnak, kivéve akkor, ha összesen 142 felnőtt egyed él a Földön. A nemrég született egyedekkel együtt a számuk nagyjából 200 körül mozog. Április óta már 36 madár pusztult el, a teljes populáció közel ötöde.

A hím kakapók akár 2,2 kilósra is megnőnek, a madár természetesen ilyen testalkattal röpképtelen. Régóta a kihalás szélén áll, ám a 70-es években a kutatók egy új csoportra bukkantak a vadonban, ami reményt adott arra, hogy esetleg növelni lehet majd a létszámukat. Mára azonban a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került a faj. Dr. James Chatterton, az aucklandi állatkert orvosa lesújtóan nyilatkozott egy helyi rádiónak.

Mindannyian meghalhatnak a betegség miatt. Mindent megpróbálunk megtenni értük, de ha van még 10-20 beteg egyed, az súlyos gond

- idézte a szavait a Guardian.

A beteg egyedek gyógyítása nem egyszerű, ugyanis a legtöbb madár Új-Zéland környéki szigeteken él, ahol nem háborgatják őket ragadozók. Az ellátásuk több hónapig is eltarthat, s komoly összeget emészt fel. A kakapók túléléséért elkötelezett önkéntesek már 100 ezer új-zélandi dollárt gyűjtöttek erre a célra.

Borítókép: AFP