Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

19 kilométeres krátert ütött a Földbe a gigameteor

Tech & Tudomány

Promotions via MTI - 2019.06.12. 19:00

Egy irgalmatlan méretű és erejű metor csapódott a Földbe a mai Skócia közelében több mint 1 milliárd évvel ezelőtt, s 19 kilométeres krátert vájt ki. A kutatók mostanra mérték fel, hogy micsoda pusztítást végzett az aszterodia.

2008 óta zajlott a terepmunka a Skócia és a Külső-Hebridák szigetei között, ahol az Oxfordi és az Aberdeeni Egyetem kutatói irdatlan méretű aszteroida becsapódásának nyomaira bukkantak. A távirati iroda a Guardian cikkét szemlézte, mely szerint mostanra kiderült, hogy ez volt a Brit-szigeteket ért eddigi legnagyobb meteorbecsapódás.

A terepmunka során egy szokatlan formájú vörös homokkövet találtak, melyen furcsa zöld buborékok voltak. A kutatók a jelenségből arra következtettek, hogy meteor okozhatta az elváltozást. Az oxfordi laborban arra jutottak, hogy a kvarckristályokat az ütközés ereje deformálta. Sok platinát és palládiumot is kimutattak a mintában, amelyek a meteoritokra jellemzőek.

(Fotó: University of Oxford)


A kutatók a mérésekből arra következtettek, hogy egy közel 1,6 kilométer átmérőjű aszteroida zuhant a Minch-tengerszorosba. Az óránként 61 ezer kilométeres sebességű becsapódás 19 kilométer széles krátert vágott a talajba. A kráter ma 200 méterrel a víz alatt fekszik és üledék borítja.

„A becsapódás hatására hatalmas kavargó por- és gázfelhők támadtak minden irányban”

– mondta Ken Amor oxfordi kutató, a Journal of the Geological Society című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Mindez 1,2 milliárd évvel ezelőtt történt, amikor az élet leginkább az óceánokban létezett és még a növények sem vertek gyökeret a szárazföldön. Skócia akkoriban az Egyenlítő környékén feküdt, s éghajlata rendkívül száraz volt.

Borítókép: newshub.co.nz

Vissza a főoldalra.
Végre előzetest kapott a Marvel’s Avengers