promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mikroműanyag: a Földközi-tenger négyszer szennyezettebb a világnál
Borítókép:  A Földközi-tenger melléktengerei is súlyosan szennyezettek műanyaggal (AFP)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évente 570 ezer tonna műanyag kerül az ókori civilizációk bölcsőjének számító mediterrán régióban a tengerbe, tizezrével dobálják bele a palackokat. Törökországból, Spanyolországból, Olaszországból, Egyiptomból és Franciaországból jut a legtöbb bele. 

Minden jel szerint a műanyag lett korunk pestise, napi rendszerességgel hüledezhetünk a számok miatt. Gyakran az óceánok térségéből kerülnek ki a megdöbbentő hírek, de most sokkal közelebbinek tűnik a probléma, hiszen a magyarok által is közkedvelt és gyakran felkeresett mediterrán régióit is súlyosan szennyezik a palackok. A nyár elején ezt nem baj, ha tudjuk. 

Évente 570 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe

a Természetvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése szerint, amelyet többek között a BBC News és a távirati iroda is közzétett. Ez műanyag palackokra lebontva 33 800 darabot jelent. A legszennyezettebb térségek között a délkelet-törökországi Kilikia tartomány, Barcelona, Marseille, Tel-Aviv és Velence környéke is ott van.

A mikroműanyag koncentrációja a Földközi-tengerben majdnem négyszer magasabb, mint bárhol a világon. 

A hulladék 95 százaléka műanyag, amelynek többsége Törökországból, Spanyolországból, Olaszországból, Egyiptomból és Franciaországból jut a tengerbe. A WWF szerint a probléma megoldása érdekében nemzetközi egyezményt kellene kötni a műanyaghulladék tengerbe kerülésének csökkentéséről és a tengervíz hulladékmentesítéséről, az MTI jelentése szerint.

Valamennyi Földközi-tenger menti országnak ki kell terjesztenie az újrahasznosítást,

be kell tiltania az egyszer használatos műanyagot, és fel kell hagynia a mikroműanyag alkalmazásával a kozmetikumokban és a mosószerekben 2025-ig. A műanyagiparnak pedig olyan termékeket kell fejlesztenie, amelyek újrahasznosíthatók, komposztálhatók, megújuló alapanyagokból és nem vegyipari termékekből készülnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás