promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
124 éve nem láttak ilyet az Egyesült Államokban
Borítókép:  AFP/Kyle Rivas
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A klímaváltozás egyik velejárója, hogy egyre több csapadék, eső zúdul a földre. Az Egyesült Államokban a meteorológiai szolgálat olyan eredményt mért az elmúlt egy évben, melyre legutóbb a 19. században volt példa.

Szombaton ugyan verőfényes napsütésre ébredtünk, ám kis megszakításokkal hetek óta szakad az eső idehaza. Szerdán több helyütt annyi eső esett egy nap alatt, mint a májusi havi átlag. Ám nem csak nálunk küzdenek a brutális mennyiségű csapadékkal. Az Egyesült Államokban több mint 100 éves rekordot döntött a csapadékmennyiség, aminek a kiváltó oka a klímaváltozás.

A CNN cikke a Nemzeti Meteorológiai Szolgálatot idézi, melynek statisztikája szerint 124 esztendeje nem hullott annyi csapadék 365 nap alatt, mint az elmúlt egy évben. A szárazságot előrejelző rendszer egyúttal azt jelezte, hogy két évtizede nem volt olyan, hogy a farmeroknak ne kellett volna extrém szárazsággal megküzdeniük az év során. Most viszont nem kellett.

Az előző 365 napban 15,4 centivel több csapadék hullott, mint az éves átlag, ami komoly emelkedés a korábbi évekhez képest. Az Egyesült Államok szárazföldi államaiban leginkább a hurrikánok sűrűsége és ereje befolyásolja az éves csapadékmennyiséget, a viharok pedig egyre brutálisabbak.

A klímaváltozástkutató program kutatói szerint 1901 óta folyamatosan nő azon térségek száma, ahol egyre több csapadék esik az USA-ban. Jóslatuk nem meglepő, a folyamat nem fog alábbhagyni, növekedésre kell számítani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás