Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Az e-autók húsz éven belül lehagyják a benzineseket

Az e-autók húsz éven belül lehagyják a benzineseket

Tech & Tudomány

Az e-autók húsz éven belül lehagyják a benzineseket

Tech & Tudomány

Promotions 08:30

Az e-autók megállíthatatlan terjeszkedéséről írt tanulmányt a BloombergNEF nevű cég, mely szerint 2040-re már az elektromos autók lesznek többségben az utakon. Mindehhez az akkumulátorok és az elektromos kocsik árának a csökkenése és a töltöőállomások számának emelkedése vezet el.

A BloombergNEF egy hosszabb távú elemzést készített az e-autók fejlődéséről, melyet az e-mob.hu szemlézett. Nem muszáj elhinnünk, amit írnak, de ha igaz a prognózisuk, akkor húsz éven belül több e-kocsi lesz az utakon, mint benzines vagy dízel meghajtású. Ebben az árak alakulása, a töltőállomások növekedése is közrejátszik majd.

A BNEF számai szerint tavaly kétmillió elektromos autót adtak el világszerte. A tanulmány azt írja, hogy a 2030-as évekre jön el az idő, amikor az elektromos személyautók lehagyják a belső égésűeket. Az előrejelzések szerint 2025-ben fogják eladni a tízmilliomodik villanyautót, 2030-ra már 28 milliónál fogunk járni, 2040-ben pedig ez a szám meghaladja az 56 milliót is. Ekkor már az elektromos autók lesznek többségben, várhatóan az összes újonnan vásárolt autó 57 százalékát fogják kitenni.

Na, de mégis hogy lehetséges ez? A BNEF úgy véli, hogy az egyre szigorúbb emissziós szabályok mellett csökenni fog az akkumulátorok ára, melyek ugyebár az elektromos kocsik lelkei. Az elektromos és benzines kocsik közti árkülönbség pedig egyre apad, s végül kiegyenlítődik. Ma egy átlagos e-autó ára még sokkal magasabb, mint a benzinesé.

Mindehhez természetesen szükség lenne az elektromos töltőállomások számának nagy ütemű növekedésére, s hogy otthon is tudják majd tölteni az autót, akik akarják. Másrészt pedig az akkumulátorok teljesítményét sem árt növelni, ugyanis jelenleg az e-személyautók sokkal kisebb távolságot tudnak megtenni egy töltéssel, mint a benzines vagy dízel kocsik.

A tanulmány kitért az elektromos buszokra is. Jelenleg 400 ezer elektromos busz jár az utakon, ami körülbelül 20 százaléka a globális buszflottának. A BNEF szerint a buszok esetében még hamarabb átveszik majd az elektromosak az uralmat, a 2040-es évek elejére arányuk elérheti a 70 százalékot is.

Borítókép: AFP/Hendrik Schmidt