promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért nem gömb alakú a Föld?
Borítókép:  AFP/Manuel Cohen
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gravitáció a Föld különböző pontjain egészen eltérő mértékben van jelen, s ez torzítja a bolygó alakját. A kutatók egyelőre nem tudnak mit kezdeni a jelenséggel, az Indiai-óceán mélyén keresik a bizonyosságot.

Amióta pontos gravitációs mérések állnak a tudósok rendelkezésére, azóta bizonyos, hogy a Föld nem szabályos gömb alakú. Ahogy a National Geographic a cikkében fogalmaz, ennek egyfelől a tengelyforgás az oka, ami miatt a lenti videón látható módon kissé lapított forgásellipszoid alakja van bolygónknak. Másrészt, mert eltérő tömegek vannak a Föld mélyén, s azokon a területeken, ahol az átlagostól különbözik a tömeg, a tömegvonzás, vagyis a gravitáció is változik, s ez ugyancsak torzítja a gömb alakot.

A legnagyobb torzulást az Indiai-óceán alatt mérték a szakemberek, ahonnan -106 méterrel tér el a bolygónk a szabályostól, vagyis hatalmas tömeg hiányzik innen.

Tavaly egy indiai kutatócsoport mérőberendezésekkel megpakolva indult a helyszínre, ugyanis a távoli mérésekkel nem lehet megállapítani, hogy a tenger alatti szilárd kéreg felső részében tapasztalható anomália okozza az eltérést, vagy a korábbi földtörténeti időszakokban leszakadt kéreg-törmelékek. Összesen tizenhét szeizmométert helyeztek el az Indiai-óceán fenekén, melyek minden szeizmikus mozgást pontosan rögzítenek. 3000 kilométeres hatósugarú körben működnek a berendezések, a kutatók ezen a területen tapasztaltak komoly gravitációs eltérést. Egy éven át vizsgálják majd a beérkező adatokat, s ez alapján készítenek tanulmányt.

A szakemberek azt sejtik, hogy amikor az indiai szubkontinens lemezdarabja levált az akkori Gondwana szuperkontinensről, a tektonikus mozgások során óceáni kéregtöredékek süllyedhettek a mélyebben található köpenybe. Ez hatalmas tömegbeli eltérést jelent, ami a gravitációs eltérést, s a föld gömbalakjának torzulását is megmagyarázná.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás