promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Műholdról műanyagot: az óceán szennyezését új módszerrel figyelik
Borítókép:  National Geographic
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók olyan, partokhoz közeli óceáni, tengeri területeket vizsgáltak meg a műholdak felvételein, amelyek más forrásból már ismertek voltak, merthogy műanyagszemét úszik az adott helyen.

Az óceánokban nagyobb úszó szemétszigetekké összeállt műanyag pontos helyének felkutatására ad segítséget egy olyan módszer, amelyről az Európai Földtudományi Unió bécsi közgyűlésén számoltak be angol kutatók. A Natonal Geographic cikke szerint az Európai Űrügynökség üzemeltette Sentinel 2A és 2B műholdpáros néhány naponta elrepül ugyanazon felszíni pontok felett,

bár sosem tervezték őket arra, hogy a tengereket vizsgálják,

a gyakori átrepüléseik és a nagy, 10 méteres képfelbontásuk miatt nagyon is jól használhatóak e célra. A kutatók olyan, partokhoz közeli tengeri területeket vizsgáltak meg a műholdak felvételein, amelyek más forrásból már ismertek voltak, merthogy műanyagszemét úszik az adott helyen.

Az egyik a kanadai Vancouvertől nem messze lévő Gabriola-sziget környéke volt, a másik pedig a skót Edinburgh közeli parti vizek területe. Az e helyekről készült számtalan felvételt és mérést összehasonlították olyanokkal, ahol például növényzet úszik, mint például a Sargasso-tengerről ismert golffű nevű alga, vagy a hajók, illetve a hullámverés, és persze maga a vízben úszó műanyag is szerepelt a referenciák közt. Az összehasonlításokkal ki tudták szűrni azokat a fényelnyelési és visszaverődési jellemzőket, amelyeket a műanyagról készült mérések adtak.

A műanyag az infravörösnek egy meghatározott hullámhosszán ad erős jelet, és az alga egy másikon,

az elkülönítésükkel meg lehet állapítani, hogy a felvétel egy adott képpontján mi is látszik. Mind a kanadai, mind a skót helyszínen kimutatható volt a felvételek alapján a tengerben úszó műanyag, amely egyéb törmelék (uszadékfa, alga) közé keveredve állt össze szigetté. A skót esetben elképzelhető, hogy a jelek a műanyagon kívül a helyszín közelében vadászó tengeri madárcsapatot is a műanyaghoz hasonlónak mutattak. Ezzel viszont, ha valóban látszanak a madárrajok,

akár az élővilág mozgásának megfigyelésére is alkalmazható lehet a műholdak jele.

A kutatók szeretnének majd olyan adatbázist összeállítani a felvételekből, amely közel valós időben mutatná meg a szemét helyét. Ehhez még automatizálni is kell a képelemzést, mivel jelenleg manuálisan végzik és egy kép vizsgálata fél nap munkaidőt vesz igénybe. Ha sikerül, akkor követhetővé válik a műanyag, és meg lehet találni a szemét forrását is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás