Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Hajdú-Bihar megye
Zupkó Tamás
+36 70 4084805
zupythomas [kukac] gmail.com

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Melles Maximillián
+36 30 4753880
maxi@promotions.hu

Szerkesztők
amarus@promotions.hu
pepe@promotions.hu

A szemünk láttára halhatott ki az egyik teknősfaj

Tech & Tudomány

Promotions via MTI - 2019.04.14. 19:44

Szombaton a mesterséges megtermékenyítést követően pusztult el a szucsoui állatkert egyik teknőse. Az állat több mint 90 éves volt. A kutatók azt feltételezik, hogy ő volt az utolsó nőstény egyed a jangcei lágyhéjú óriásteknős fajból.

Elpusztult a világ utolsó négy ismert jangcei lágyhéjú óriásteknősének egyike, talán a faj utolsó nőstény egyede egy dél-kínai állatkertben – számolt be az MTI. Szucsou város állatkertjében a faj egy hímje él még, a másik két egyed Vietnamban, a vadonban, két különböző tóban él, nemük ismeretlen. Az óriásteknős szombat délután múlt ki a városi önkormányzat közleménye szerint.

A szakértők korábban mintát vettek a nőstény petefészekszövetéből kutatási célokra. A People's Daily állami újság szerint az állat több mint 90 éves volt, röviddel halála előtt végezték el rajta az ötödik mesterséges megtermékenyítést. Az eljárás előtt az állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a teknős jó egészségi állapotban volt, a megtermékenyítés simán ment, a nőstény azonban másnap elpusztult.

A jangcei lágyhéjú óriásteknős Kínából származik, otthona a Jangce folyó és a Tajhu-tó, gyakran nevezik a világ leginkább veszélyeztetett teknősfajának. Kínai és külföldi szakértők vizsgálják az idős nőstény halálának okát.

 

Borítókép: A vietnami Ngoc Son-tmeplomban kiállított, kitömött jangcei lágyhéjú óriásteknős (AFP/Bennet Murray)

Vissza a főoldalra.
Drónnal érkezik a reggelihez a forró kávé