promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Négylábú bálna maradványaira bukkantak a szárazföldön
Borítókép:  AFP/Cris Bouroncle
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Teljes négylábú bálna maradványokat eddig Indiában és Pakisztánban találtak, Dél-Amerikában még nem. Most Peruban került elő egy. A paleontológusok csodás felfedezésről beszélnek, hisz a csontok segítségével össze tudják rakni a szárazföldiből vízi állattá váló állat útját és evolúcióját.

Negyvenhárom millió éves, mintegy négyméter hosszú bálna maradványaira bukkantak Peru Csendes-óceáni partvidékén - írta meg a BBC. A fosszíliát Peregocetus pacificusnak nevezték el, ami szabad fordításban annyit tesz: az utazó bálna, mely elérte a Csendes-óceánt.

(Fotó: iflscience.com)


A csontok szárazföldi részen, mintegy egy kilométerre a parttól hevertek. Paleontológusok biztosak benne, hogy az állat képes volt vízben és szárazföldön is közlekedni, ugyanis négy lába volt – hártyás lábujjakkal –, izmos farka, ám bálna teste. A szakemberek vidrához vagy hódhoz hasonlítják a felépítését a fosszília alapján.

Úgy vélik, a csontmaradványok segítségével érthetőbb képet lehet majd festeni arról, hogy az evolúció során hogyan fejlődtek ki a ma ismert bálnafajták. Olivier Lambert, aki az állatról készített tanulmány egyik szerzője, kifejtette, Indián és Pakisztánon kívül eddig még nem láttak ennyire épen maradt négylábú bálna fosszíliát.

Így festett a vidraszerű bálna állkapcsa (Fotó: newsweek.com) 


A kutatók jelenleg azt feltételezik, hogy a bálna eredetileg a mai Ázsiában élt, majd amikor alkalmassá vált a teste a hosszabb távú vízi útra, eljutott Észak-Afrikába és Észak-Amerikába, végül innen a kontinens déli részére.

A perui ocucajei sivatagban 2012-ben találtak bálnatetemet (Fotó: AFP/Geraldo Caso)


A bálnák az evolúció ikonikus példái. Kisméretű patás emlősökből váltak uszonyos vízi állatokká, akik idővel meghódították az óceánokat

- fogalmazott Travis Park, a londoni Természettudományi Múzzum bálna kutatója. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás