promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erőszak és bűncselekmény a Való Világban - Osváth Zsolt kőkeményen támadja az RTL-t
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vajon meddig mehet el az RTL?

Az RTL idei lejtmenete, akár tetszik akár nem, de a már sokat ismételt Celeb vagyok, ments ki innen! egyik epizódjával egybekötött Vadon Jani esetével kezdődött. Azzal, amikor a nézettség növelése, és az emberek szórakoztatása miatt egy tíz éves kolumbiai kisfiút tettek a középpontba, és Vadonék azt hitték, humoros lesz: van olyan vicc, amihez kell intelligencia, hogy érthető legyen, de ne keverjük össze a lealázást, az alpári direkt viselkedést a humorral. A szerkesztők elintézték az ügyet egy Vadon-nyilatkozattal, illetve azzal, hogy wc-t kellett pucolnia Janinak. A médiahatóság a mai napig látszólag semmiféle intézkedést nem tett azután, hogy kivizsgálást indított az ügyben:

Több videó is napvilágot látott a Való Világból, ahol valaki konkrétan erőszakot követ el egy másik versenyzővel szemben és az RTL látszólag semmit nem tesz annak érdekében, hogy leállítsa a bent lévő egyre brutálisabb történéseket.

Osváth Zsolt frissen tett közzé egy YouTube videót ezekről az esetekről, amelyben egyrészt Mérő Verával, aki a „Nem tehetsz róla, de tehetsz ellene" oldal megálmodója és emberjogi aktivista, másrészt Dr. Ragány Zoltán büntetőjogi ügyvéddel beszélgetett.

Előbbivel többek között a VV Rico és VV Reni történést tárgyalták ki, és Mérő Vera szavaiból kiemelném a leglényegesebbet.

„Van ennek egy konkrét neve, egy jogi kategóriája: tettleges becsületsértés. Súlyos lelki-, és illetve fizikális bántalmazást látunk az adott felvételen, mert igen, a megrángatás is már fizikális bántalmazásnak minősül".

Rico egyébként nem először csinált ilyet: szájbarúgott egy lányt is ezelőtt. Ezzel az esettel csupán annyi történt utána, hogy a VV szerkesztői megszavaztatták a nézőkkel, hogy vajon ez a viselkedés túl ment-e bizonyos határokon, vagy csak a játék hevében történhetett. A szavazás eredménye az utóbbi lett. És akkor itt felmerül az a gondolat, amit Mérő Vera fogalmazott meg:

„Mi látjuk, hogy ez gáz, de vajon a néző is látja? És vajon a csatorna megtesz mindent azért, hogy egyértelművé tegye, hogy ezek a viselkedések nem okék? Ezek az emberek tényleg maradhatnak képernyőn, miután konkrét bűncselekményeket követnek el?"

Visszatérve a szájbarúgás esetére: a fél társaság csak nevetett rajta, bár szerintem - vagy csak ezt szeretném remélni - a többség csupán zavarában kacagott, mert fogalma sem volt, hogyan reagáljon az esetre. Vagy egyébként elképzelhető az is - jobbik esetben -, hogy erőszakot látva a többi kívülálló is annyira sokkos állapotba került, hogy azért sem tudott fellépni a bűncselekménnyel szemben.

Mert minden ilyen erőszak bűncselekmény.

A YouTuber és ex-villalakó hasonló dolgokért mondta fel végül a szerződését az RTL-lel, és nem fog a jövőben a streaming szolgáltatásuk kampányában sem részt venni, majd kihangsúlyozta azt is, hogy:

„Könyörögve kérem az RTL-t és könyörögve kérem a műsorkészítőit, hogy húzzák meg valahol a határt. És ne nézői szavazatokkal húzzák meg a határt, mert nem a néző feladata: a néző balhét akar."

Vera itt kitért a többi VV11-es balhéra is. Például arra, hogy amikor VV Bibi VV Ákost leköpte, akkor VV Kriszti volt az egyetlen, aki megérezte a súlyát az egésznek, a többiek nem igazán törődtek a dologgal, ahogy a VV szerkesztői sem. Osváth Zsolt egyébként remekül megfogalmazta, hogy az RTL válasza az, hogy megtesznek mindent az erőszakkal szemben, hiszen mindkét nézőpontot bemutatják: az erőszaktevőt és az áldozatot is. A megvédést, a határok húzását pedig a játékosokra hagyják, mintha a szerkesztőknek bőven elég lenne, hogy VV Kriszti és VV Sajti majd közbeavatkozik és rendet tesz az egész ügyben.

Fiatalok is nézik ezeket az adásokat, akiket úgyszintén bánthatnak az iskolában vagy otthon. Ezeket a felvételeket látva úgy érezhetik, hogy teljesen rendben van, hogy velük is ez történik, hogy ez a normális, hiszen a tévében sincs semmi következménye a hasonló eseteknek. Az előző VV-ben már sokkal kevesebb dologért raktak ki játékosokat, most hol maradnak a kizárások és az erősebb szankciók? Osváth Zsoltnak igaza van, és a VV szerkesztői kezdik elveszíteni az irányítást a VV-ben történő események felett? Mikor lesz elég?

Tekintsd meg Zsolt videóját itt: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás