promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: több száz millió rák vette át az uralmat egy szigeten, nincs szó a látványra
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az indonéziai Jávától délre fekvő Karácsony-sziget 50 millió rákfélének ad otthont. A Karácsony-szigeti Turisztikai Szövetség szerint a rákok idejük nagy részét a sziget esőerdőiben töltik.

Vörös rákok milliói vették át az uralmat egy ausztrál sziget felett az éves tengerbe vándorlásuk során. Az indonéziai Jávától délre fekvő Karácsony-sziget 50 millió rákfélének ad otthont. A Karácsony-szigeti Turisztikai Szövetség szerint a rákok idejük nagy részét a sziget esőerdőiben töltik.

@brutamerica It’s that time of year again … millions of bright red crabs are taking over Australia’s Christmas Island. #fyp FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Az esős évszak elején a lények megkezdik utazásukat a part irányába, ahol leteszik a tojásaikat az óceánban. Október 24-én kezdődött az idei vörös rákvándorlás.

A vörös rákok éves tömeges vándorlását az ökológusok a természeti világ egyik csodájaként írták le.

Sehol máshol a Földön nem fordulnak elő rákok ilyen nagy mennyiségben, és a látvány olyan élmény, amelyet nem lehet elfelejteni.

A vonulás nagy fennakadásokat okoz az autósok számára a szigeten, a forgalmat át kell terelni, mivel a rákok az utakat is igénybe veszik vándorlásuk során. Ideiglenes hidakat is építenek ilyenkor, hogy segítsék a lényeket a fő útvonalakon való áthaladásban.

Az idei minden idők legnagyobb vonulása, mivel a rákok száma megduplázódott az öt vagy hat évvel ezelőttihez képest. Ez valószínűleg nagyrészt annak a ténynek köszönhető, hogy az ember elnyomta az invazív fajokat, például egyes hangyafajokat, amelyek sajnos megölik a rákokat.

Minden nőstény rák több, mint 100 000 tojást képes lerakni, amelyeket az Indiai-óceánba engednek. Egy hónappal azután, hogy a tojások bekerülnek a tengerbe, apró, mindössze 5 mm-es rákok térnek vissza az óceánból a szigetre. A rákok ívási időszakában azonban több millió lárvát fogyasztanak el a halak, de még így is szép számmal gyarapodnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás