promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
LSD-t, hipnózist de még bűvészt is alkalmaztak, a CIA legkegyetlenebb titkos kísérleteiben, az MK Ultra-ban
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Egyesült Államok kormánya a hidegháború alatt a Szovjetunió támadásától félt a legjobban. Annyira, hogy egy sor emberkísérletet végeztek, mely során agymosást teszteltek ügynökökön.

Az egyik ilyen program az MK-Ultra Project volt, amelyre a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) John Mulholland mágus segítségét kérte.  Az ő egyik feladata az volt, hogy segítsen megtanulni az ügynököknek hasznos kéztechnikákat, amivel titkos iratokat tudnak egymás között átadni vagy esetleg pont, hogy elvenni észrevehetetlenül célszemélyektől.

A projekt 1953 és 1973 működött, melynek keretében az elme-ellenőrzés kutatták, hogy azt, hogyan tudják távolról irányítani kihallgatás és a kémkedés közben.

MK-ULTRA projekt

A célja az volt, hogy megtalálják a módját, hogy az emberek tudatát hozzájárulásuk nélkül irányítsák. Ehhez számos módszert bevetettek. Ilyen módszer volt a hipnózis, az LSD használata, az érzékszervi nélkülözés, a verbális, fizikai és szexuális visszaélés és a kínzás különböző formái.

Az MK-Ultra keretében több száz kísérletet végeztek, gyakran olyan civileknél, akik nem is tudtak róla, hogy éppen kísérleteznek rajtuk.

Miközben a projekt 1973 -ig tartott, a tesztek többségét 1953 és 1964 között végezték.

Ezekre azért volt szükség, mert az amerikai kormány felfedezte, hogy a Szovjetunió és szövetségesei agymosást alkalmaznak amerikai hadifoglyok kihallgatásához. Ezért a CIA-nak taktikai előnyt kellett szereznie az oroszokkal szemben. MK Ultra kísérleteit erőszakosan, az alanyok beleegyezése nélkül hajtották végre.

A jelentések alapján 3 ellenséges nemzet használt agymosást, hogy információkhoz jusson Egyesült Államokból érkező hadifoglyoktól ezért volt szükség egy hasonló módszer kifejlesztésére az MK project keretein belül.

Először egy „igazságdrogot” akartak kifejleszteni, amely bevétele után a foglyok elmondanak mindent.

Az egyik legkegyetlenebb kísérlet az volt, amikor az LSD hosszantartó használatát vizsgálták. Elmegyógyintézet betegeinek orvosi és CIA felügyelet mellett, a tudtuk nélkül adtak LSD-t, volt akinek 174 napig, hogy azon kísérleteztek, így megtenne-e valamit amit nem akar, vagyis újra programozhatják-e az elméjét.

Más tanulmányok olyan területekhez kapcsolódtak, mint például a kihallgatás. Az egyik ismertebb kísérlet során több hadifogoly nagy adag LSD-t kapott, és betették őket egy olyan környezetbe, ami kellemetlen vagy ijesztő hallucinációkat okozott nekik. Azzal zsarolták őket, hogy addig kapják újra és újra az adagokat, amíg be nem vallják, amit tudnak, vagy együttműködnek az ügynökséggel.

Hipnózis kísérleteket is végrehajtottak, ahol vagy a félelmeiket erősítették fel az ügynököknek, hogy megvizsgálják mindent bevallanak-e, de volt, hogy pont a képességeiket akarták javítani, mint memória vagy figyelem. Egy idő után már keverték a hipnózist a drogokkal.

A project 1973-as Watergate-botrány során zárult, amikor Richard Helms, a CIA igazgatója elrendelte a Project MK Ultra összes fájljának megsemmisítését. Legtöbbjük visszavonhatatlanul elveszett, így sok információ nincs a többségére, pedig csak következtetni lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás