promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelem, bármikor robbanhat a Himalája, a CIA is érintett
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az indiai falusiak aggódnak amiatt, hogy a közelmúltban bekövetkezett halálos áradások a Himalájában rejtőzködő plutónium következményei. A CIA 9 plutóniumrudat veszített el a kínai nukleáris program megfigyelésére irányuló titkos küldetése során.

A falusiak egy régóta elhagyott plutónium-tárolót hibáztatnak az indiai Himalája-hegység halálos áradásaiért.

A plutónium, amelyet a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az 1960-as években elhagyott, a kínai nukleáris kísérletek megfigyelésére tervezett kémállomás táplálására szolgált volna. Míg a környékbeliek a plutóniumot okolják a rengeteg ember halálát okozó árvizekért, valószínűleg nem a hiányzó radioaktív anyag az oka.

A hónap elején az indiai Uttarakhand államot sújtó áradások 50 ember halálát okozták. A tudósok úgy vélik, hogy az árvíz akkor kezdődött, amikor a gleccser egy darabja vízbe esett, és elzárt egy hegyi patakot. Végül a duzzasztott víz kiszabadult, és vízhullámot zúdított a folyásirányba.

A Yahoo News szerint azonban az egyik közeli falu, amely magasan a Himalája hegységben fészkel, nem hiszi, hogy a gleccser volt a felelős az áradásért. Ehelyett a falu lakói az 1960-as években egy közös amerikai-indiai hírszerző misszió által hátrahagyott plutóniumra gyanakodnak.

Hogyan rejtette el az Egyesült Államok az atombombát?

A CIA-nak nagy szüksége volt hírszerzésre a kínai atomfegyverkezéssel kapcsolatban, de Lop Nur több száz mérföldre volt a legközelebbi baráti országtól. Ezért a CIA a legközelebbi indiai térséget vette célba, mégpedig a Himaláját, amelyet a CIA legálisan megközelíthetett, ezért az ügynökség egy titkos javaslattal fordult az indiai kormányhoz. India, amely mindössze két évvel korábban rövid háborút vívott Kínával, beleegyezett.

Az 1965-ös hadművelet során egy közös amerikai-indiai kémcsapat feljutott a Himalájába, és szándékában állt megépíteni a kémeszközt. Az érzékelő radiotermikus generátort használt az áramellátáshoz, ez lényegében a bomló nukleáris izotópokból származó hulladékhőt elektromos árammá alakította volna át. Ez ugyanaz a folyamat, amely a NASA Mars Roverét hajtja, és ugyanazt a radioaktív izotópot, a plutónium-dioxidot (Pu-238) használja.

A közös hegymászócsapat megpróbálta elhelyezni az eszközt az indiai Nanda Devi hegyen. Azonban a heves havazás és az oxigén csökkenése arra kényszerítette a csapat tagjait, hogy lerakják az eszközt anélkül, hogy telepítenék, de abban reménykedtek, hogy a következő évben visszatérhetnek. Valójában a csapat visszatért a helyszínre, csakhogy az érzékelő és az áramforrás eltűnt. Senki nem találta meg azóta sem az érzékelőt.

A falu lakói úgy vélik, hogy a hiányzó plutónium izotóp még mindig ott van, hulladékhőt termelve, amely megolvasztja a körülötte lévő havat és jeget, és áradásokat okoz.

De ez nem valószínű: bár a plutónium-dioxid még mindig hiányzik, a Pu-238 felezési ideje 88 év, és több mint 50 év telt el. Ha a plutónium képes lett volna árvizeket okozni, már régen megtette volna, és a radioaktív bomlásnak köszönhetően a hőtermelő képessége erősen lecsökkenhetett azóta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás