promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Na és szülni nem akar?” - tabuk az állásinterjún, ezekre a kérdésekre nem kell válaszolnod
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság meghatározza az állásinterjún feltett tiltott kérdések kategóriáit és annak jogi értelmezését.

Igaz, hogy a kérdések feltevése még önmagában nem feltétlen jelent hátrányos megkülönböztetést és csak akkor beszélhetünk jogsértésről, ha a munkáltató kimondottan azért kíváncsi a feltett kérdésre adott válaszra, hogy eldöntse, hogy a válasz tudatában alkalmazni kívánja-e a munkavállalót.

Na de milyen témában visszás kérdezni állásinterjún, mivel diszkriminációhoz vezethetnek:

1. A gyermekek számával kapcsolatos kérdés, a gyermekvállalási tervekkel kapcsolatos kérdés.

Tehát felmérni egy munkavállaló tekintetében, hogy gyermekeinek száma, vagy jövőbeli gyermekvállalási terve akadályozhatja-e a munkájának az ellátásában tilos. „Na és szülni nem akar?”  És a gyerekkel, hogy áll kérdések teljes mértékben diszkriminatívak.

2. A származással kapcsolatos kérdés.

Minden jelentkező erkölcsileg és jogilag is egyenlő, így a kérdés nem lehet az interjú tárgya.

3. Vallási, világnézeti és politikai meggyőződéssel kapcsolatos kérdés.

Nem mérhetjük fel a jelölt politikai hovatartozását.

4. Egészségi állapotra vonatkozó illetve, káros szenvedélyekkel kapcsolatos kérdés.

A megváltozott munkaképességre nem kérdezhet rá a munkavállaló, még, ha a megfelelő munkakörnyezet kialakítása is a cél, akkor sem az interjú idején merül fel a kérdés. Amennyiben nem is érinti a munkakört nem szükséges tudni a munkáltatónak ezeket a szenzitív adatokat.

5. Szabadidő eltöltésével kapcsolatos kérdés.

Hogy kinek mi a hobbija, vagy mivel szereti tölteni a szabadidejét, maximum a személyiség felmérése kapcsán lehet érdekes a munkáltatónak, de erre ott van az önéletrajz, ahol már megadtuk. Ezt boncolgatni, ha nem éppen azonos az érdeklődés az interjúztató féllel, akkor nem érdemes.

6. Magánéletre, párkapcsolatra vonatkozó kérdés.

Az adatfelvétel céljából egy teljesen bevett szokás megkérdezni, hogy hajadon vagy házas a jelentkező. Azonban ennek a kérdésnek állásinterjú során semmi keresnivalója a beszélgetésben.

7. Szexuális szokásokkal kapcsolatos kérdés.

Szexuális orientáltság kapcsán feltett kérdés jogellenes és abszolút diszkriminatív. Úgy gondolom, erre a szövegkörnyezet sem tud mentséget nyújtani. Ezt a kérdést vissza kell utasítani indoklás nélkül.

8. Lakóhellyel kapcsolatos kérdés, vagyoni helyzettel kapcsolatos kérdés.

Még ha a fizetési igény is az érdeklődése tárgya a munkáltatónak, akkor sem kérdezheti meg, hogy jelenleg mennyit keres a jelölt aktuális munkahelyén.

Azt, hogy adott interjún melyik kérdés bizonyul diszkriminatívnak, azt a helyzet összes körülményének ismeretében lehet megítélni. „Bármely munkáltató mentesülhet a felelősség alól, ha az állásinterjún elhangzott kérdés a munka jellege vagy természete alapján indokolt, továbbá az alkalmazásnál számba vehető lényeges és jogszerű feltételre vonatkozik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás