promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderül az igazság: a kollagénfogyasztás valójában veszélyes és nem ez a szépség titka?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kollagénfogyasztás az utóbbi időben nagyon divatos szépségmegőrző eljárás, amelyről azt hirdetik, hogy szebb bőrt, fényes hajat és erős csontokat adhat a szedésük.​

Annak ellenére, hogy mennyire népszerű az utóbbi években a kollagén, mégsem készültek átfogó tudományos vizsgálatok annak tekintetében, hogy valóban olyan hatásosak, mint amennyire azt a reklámok sugallják.

A kollagén valóban a bőr fontos alkotóeleme, így nem meglepő, hogy a szépségipar megpróbálja kihasználni az erejét. „A kollagén a bőr létfontosságú összetevője, mert rugalmasságot biztosít, fiatalos és egészséges megjelenésű bőrt eredményez" – nyilatkozta egy bőrspecialista.

20 éves koruk után az emberek lassan kezdik elveszíteni szervezetük kollagénkészletét, minden évben 1%-ot csökken a test kollagéntartalma. Ahogy a kollagéntermelés lebomlik, a bőr elveszítheti rugalmasságát, ami ráncokhoz, megereszkedett bőrhöz és finom vonalakhoz vezethet.

De javíthatunk ezen az arányon, ha kollagénport adunk a reggeli turmixunkhoz?

Az elmúlt években néhány kutatás azt sugallta, hogy a kollagén fogyasztása javíthatja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, valamint javíthatja az izomtömegünket.

A bőr esetleges megfiatalítása igazolásaképpen néhány kisebb tanulmány és elemzés azt is igazolja, hogy bizonyos típusú kollagén-táplálékkiegészítők fogyasztása potenciálisan segíthet enyhíteni a tüneteket az osteoarthritisben, egy degeneratív ízületi betegségben szenvedő betegeknél.

Bár ezek a tanulmányok ígéretesnek tűnnek, a szakértők megjegyezték, hogy a korai kutatások eredményei a további kollagénfogyasztás lehetséges előnyeiről túlságosan szerények ahhoz, hogy ténylegesen meggyőzőnek vagy széles körben elfogadottnak lehessen tekinteni.

Ezek a kiegészítők valójában nem célozhatják meg testünk bizonyos részeit – és előfordulhat, hogy szervezete nem is ismeri fel, hogy kollagént fogyasztott.

Annak ellenére, hogy a kollagént a fiatalság forrásaként emlegetik, mert állítólag képes helyreállítani a megereszkedett bőrt és csökkenteni a ráncokat, de egy szakértő azt állítja, hogy lehetetlen konkrétan megcélozni a test bizonyos területeit, amikor kollagént fogyasztunk.

Ha kollagént fogyasztunk, többségében lebomlik vagy felszívódik a véráramban, még mielőtt eljutna a test különböző részeibe.

Minden fehérje teljesen lebomlik, és nemcsak kollagénként tud hasznosulni, ez nem így működik. Többségében a szervezetnek fogalma sem lesz arról, hogy kollagént kapott, mert ezek egyedi aminosavak felszívódnak a szervezetben.

Ráadásul a kollagénporok nincsenek szigorúan szabályozva, és sokféle összetevőt tartalmazhatnak. Mivel hiányos e tekintetben a jogszabály, sok világmárka szennyezett kollagént árusít, ami csak árt, semmint használ.

A legtöbb esetben ezeknek a kiegészítőknek az összetevői közé tartozhatnak az állati csontok és a bőr, valamint a halpikkelyek, amelyek potenciálisan sok nehézfémet tartalmazhatnak. Szakértők szerint ezeknek a nehézfémeknek a fogyasztása okozhat hasmenést, hányingert, gyomorégést és bőrreakciókat.

Ha növelni szeretnéd a kollagén bevitelét, több vitamin és hasznos étel fogyasztásával teheted meg.

A C-vitamin különösen elősegíti a kollagéntermelést, a túlzott alkoholfogyasztás és napozás pedig felgyorsítja a kollagén lebomlását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás