promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Hiszel a sorsban? Minden okkal történik? Nem olyan biztos: íme a tudományos bizonyíték
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A múltunkhoz kötődő emlékek leginkább a családunkhoz, barátainkhoz, szerelmeinkhez kötődnek. Ha ezeket felidézzük, a kötődések miatt összetartozás érzése erősödik fel bennünk. Ez egyfajta biztonságérzetet kelt bennünk, ami teljesen elnyomja az anyagi megtakarításhoz kapcsolódó szükség érzését.

Az emberek többsége mélyen úgy gondolja, hogy az élet igazságos, és mindenki azt kapja, ami jár neki. Ebben a szellemben is nevelkedtünk, hiszen nem csak a szüleink tanítottak erre minket, de még a mesék világa is erre a tézisre épült.

Szinte kódolva lett bennünk, ha jót cselekszünk, azért jót kapunk cserébe, ellenben, ha rosszat teszünk, a világ, az ége megbüntet minket.

Ez az igazságos világ elmélete. Ez lényegében azért hasznos, mert nem csak motivál bennünket, hogy helyes erkölcsi rend szerint viselkedjünk és éljük az életünket, de bíztat minket abban, hogy higgyünk a jó karmában és féljünk a rossztól.

Ez a „jó karma” biztonságot nyújt a jövőre nézve, és egy irányítható jövő képét festi elénk.

Na de mi van abban az esetben, ha az élet nem igazságos? Vagy igazságtalansággal találjuk szemben magunkat?

Először is kérdések merülnek fel bennünk, amit mindenképpen meg akarunk magyarázni magunknak.  Amennyiben nem kapunk válaszokat, kreálunk saját magunknak.

Fontos számunkra a kontroll illúziója, ezért mindenképpen összefüggéseket keresünk a történtek között.  Mivel az utolsó dolog az, amiről lemondanánk, hogy meginogjon az igazságos világba vetett hitünk, ezért inkább a igazságtalanság áldozatait hibáztatjuk a történtekért.

Például, ha valakitől eltulajdonítanak valamit hajlamosak vagyunk megbélyegezni az áldozatot, hogy ő a hibás, nem figyelt oda a saját dolgaira. Ennek egy veszélyesebb és súlyosabb formája az áldozathibáztatás.

Sokszor megesik velünk, hogy egy alacsonyabb státuszban lévő embert bekategorizálunk és azt feltételezük, hogy nem képes többre, okkal van ott, ahol tart. Az igazságos világ elmélet miatt kizárjuk annak lehetőségét, hogy az illető a szerencsétlen események következtében jutott erre a sorsra. Jó dolog hinni az igazságos világban és kell is, azonban el kell fogadnunk, hogy az élet nem mindig igazságos. Vannak ok nélküli szomorú esetek, bár, akik nem hisznek a véletlenekben, azoknak ez teljességgel kizárt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás