promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zacher Gábor rossz hírt közölt: újra kötelező lesz
Borítókép:  MTI/Czeglédi Zsolt
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Zacher Gábor szerint ez várható a koronavírus-járvány hatodik hullámában.

A legfrissebb, hivatalos adatok szerint az elmúlt egy hétben 14 402 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, és elhunyt 54 többségében idős, krónikus beteg. Sokan attól tartanak, hogy heteken belül újra visszatérnek a járványügyi korlátozások, és minden kezdődik elölről. Zacher Gábor az Index-nek beszélt arról, hogy mennyire fontos lenne újra kötelezővé tenni a zárttéri maszkviselést, de úgy véli, ez rövid időn belül úgyis meg fog történni.

A toxikológus hozzátette, tisztában van vele, hogy a nyári melegben mennyire kellemetlen szájmaszkot viselni, de a covid-fertőzés még a kánikulánál is rosszabb. Zacher Gábor szerint a védőoltás felvétele ezután is fontos lesz, érdemes felvennie azoknak a harmadik és a negyedik vakcinát, akik eddig nem tették meg.

A szakember elmondta, hogy nyár közepén ő maga is átesett a koronavíruson, de mivel négy oltása van, csak enyhe tünetei voltak.

„Épp indultam volna a kórházba, de hamar világossá vált, hogy a következő pár napban nem vehetem fel a munkát. Négy oltáson már túl vagyok, így csupán enyhe tünetek jelentkeztek, leginkább csak az orrom folyt. Lecsurgattam magamnak egy antitest-terápiát, aminek köszönhetően másnapra már alig éreztem valamit, harmadnapra pedig konkrétan semmi bajom nem volt.”

Zacher Gábor úgy véli, saját példája is azt bizonyítja, hogy az omikron BA5 variánsa nagyon gyorsan terjed hazánkban is, és könnyedén kicselezi az oltásokat és az immunrendszert. Jó hír viszont, hogy az eddigi variánsokkal ellentétben az omikronnak ez a fajtája nem okoz olyan súlyos megbetegedést.

„Bár hazánkban valóban egyre több a covidos, a kórházi felvételek száma nem nő a fertőzöttek számával arányosan. Ha valaki, például egy idős ember be is jön valamilyen panasszal, általában nem kell bent tartanunk, legtöbben otthonukban gyógyulhatnak”

– fogalmazott Zacher Gábor, aki szerint minél többször esik át valaki a betegségen, annál könnyebben vészeli át azt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás