promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Miért követ a kutyád a wc-re? Érdekes genetikai okai vannak
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Aki lakásban tart kutyát, olyan mintha, szimbiózisban élne kis kedvencével. Négylábú gyermekeink árnyékként követnek minket mindenhova, még oda is, ahol lehet, hogy eltöltenénk pár magányos percet. 

De ilyenkor ismerős minden kutyás számára a kopogás a csempén, vagy a karmolászás a fürdőszobaajtón, vagy egocentrikusabb egyedeknél az orral ajtó belökése és utána a fürkésző tekintet, miközben éppen kisebb,nagyobb dolgunkat végeznénk. Az én kutyám például a fürdésnél érzi azt, hogy 2 percenként megmentésre szorulok. Ilyenkor a kád oldalán ágaskodva lesi, ahogy relaxálok, vagy legalábbis próbálnék, hiszen kedvenceink, mint oldalbordáink velünk vannak, szó szerint mindig.

Na, de nézzük, hogy mi lehet ennek a tudományos oka.

Szocializáció

Ha szőrös négylábúd kölyökként került a falkádba, akkor bizony te "bevésődtél" nála, mivel életének első hónapjaiban az első szülőalakot a bizalom tárgyaként azonosítja, így örökre az árnyékod fog maradni.

De ne aggódj, a kutyák később is képesek örök hűséget fogadni, hiszen genetikailag ragaszkodásra vannak kódolva, legyen szó a hétköznapokról és azon belül a wc-n eltöltött percekről.

Társaságkedvelő

A kutyák falkaállatok, őseik is együtt vándoroltak és együtt éltek csoportokban, amit ők falkának azonosítanak. Egy imádnivaló adat, hogy a kutya a napjának több, mint felét képes eltölteni 10 méteres körzetében a gazdájának. Ez a farkasokra a legjellemzőbb, de a házi kedvencek is „falkában” élnek, csak ezt mi családként ismerjük.

Egy kutyának, te jelented a barátságot, a családot és a bizalmat, így mindig veled akar lenni és, ha kimaradt az elszakadás nevelése, akár szorongani is kezdhet egyedül.

Pozitív kódolás

Fogadjunk, ha bemegy kedvenced a fürdőbe, vagy nevetsz rajta, vagy hozzászólsz, de biztos, hogy figyelmet szentelsz neki.

És tessék, már kódoltad is nála, hogy ha utánad megy, kap egy kis törődést.

Kíváncsiság

Alapvetően is a kutyák kíváncsi természetűek, nekik mindig mindenről tudni kell. Pont ez hajtja őket, amikor elvonulnál nélküle. Miért hagyod ki őt bármilyen mókából. Olyankor, amikor követ bárhova is mész, csak a természetes kíváncsiságát csillapítja.

Tudni akarja, miért vagy ott bent, mit csinálsz és miért ad ki olyan fura hangot a szék, amin ülsz, ha végeztél.

Védelem

Bizonyos fajták mindig meg akarnak védeni, legyen szó ellenségről vagy egy guriga wc papírról, szóval értelmezheted úgy is, hogy van egy testőröd ott, ahova még a királyi is egyedül jár.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás