promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Börtönbe kerül a 101 éves náci SS-őr
Borítókép:  NDTV
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A férfi továbbra is tagadja, hogy SS-őr lett volna.

2021 októberében kezdődött meg annak a 101 éves férfinak a pere, aki a sachsenhauseni koncentrációs táborban teljesített szolgálatot. Bár a férfi az elejétől fogva tagadta, hogy az SS tagja lett volna, azonban az ügyészség számos bizonyítékkal alá tudta támasztani a vádat.

Josef Schütz 1942 és 1945 közt állt őrt a koncentrációs tábor egyik tornyában, de a gyanú szerint szovjet hadifoglyok és zsidók kivégzésében is közreműködött; az egykori SS-őrt összesen 3518 ember meggyilkolásával vádolták meg.

Az ügyben most született ítélet: a férfit öt évnyi börtönbüntetésre ítélték - jelentette be a Brandenburg an der Havel-i törvényszék.

Josef Schütz pere nem az egyetlen mostanában indított hasonló eljárás. Az elmúlt években több esetben is bíróság elé állították azokat az idős embereket, akik részt vettek a II. világháború idején a népirtásban. Schütz előtt vádat emeltek Irmgard Furchner ellen, aki titkárnőként dolgozott a stutthofi koncentrációs táborban a háború idején. Az ő tárgyalása mondhatni nem indult zökkenőmentesen, ugyanis a 96 éves asszony ahelyett, hogy megjelent volna a tárgyalásán, menekülőre fogta. Azonban nem jutott messzire, néhány órával később a hatóságok egy hamburgi sugárúton kapták el.

Schütz és Furchner esete mellett még további 15 ügyben vizsgálódtak a német hatóságok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás