promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Sürgős beavatkozás szükséges” – a WHO riasztó dolgot közölt a majomhimlőről
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A WHO kiadta a figyelmeztetést a majomhimlő miatt. Tényleg ilyen nagy a baj?

Egyre több majomhimlővel fertőzöttet regisztrálnak Európában, és már Magyarországon is megjelent a vírus. Hazánkkal együtt már 11 európai országban találtak beteget, és úgy tűnik, egyre nagyobb lesz a baj. Bár a magyar szakemberek nemrég azt mondták, hogy a majomhimlő miatt nem kell tartani egy újabb pandémiától, a WHO most mégis kiadta a figyelmeztetést.

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei szerint a vírus leginkább a nyári fesztiválokon és a nagyobb európai rendezvényeken terjedhet majd.

„A nyár folyamán óriási annak a valószínűsége, hogy a vírus tovább terjed Európában és a világ más részein is, ezért sürgős beavatkozás szükséges”

- olvasható a WHO közleményében.

A Világszervezet szerint nem biztos, hogy teljesen meg lehet fékezni a majomhimlő terjedését. Az már egy ideje köztudott, hogy a betegség a szoros kontaktussal, például szexuális úton terjed. A nagy, nyári zenei rendezvényeken könnyen előfordulhat, hogy a szexuális érintkezések miatt gyorsabban fog terjedni a vírus.

A majomhimlő fő tünetei a láz, a fejfájás, a hátfájás, az izületi és izomfájdalmak, és a bárányhimlőre emlékeztető kiütések, amelyek később gennyes pattanásokat, kis keléseket, és hegeket okoznak.

A kiütések általában 1-3 nappal az influenzaszerű tünetek után jelennek meg, először az arcon, majd a többi testrészen is. A betegségnek 2-4 hét a lefolyása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás