promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Tartsátok a pofátokat!” – A hallgatásra ítélt amerikai katonák most végre beszélhettek az ufókról
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Pentagon beszámolót tartott a kongresszus előtt a feltételezett idegenekről – közel az áttörés?

A Pentagon, vagyis az Amerikai Védelmi Minisztérium titkosítás alól feloldott videókat mutatott be az USA kongresszusának titokzatos, azonosítatlan repülő tárgyakról. A köznyelvben ufóként emlegetett objektumok egészen közel húztak el katonai pilóták gépei mellett, így azok alaposan megfigyelhették őket.

Fél évszázada ez volt az első ilyen témájú meghallgatás az Egyesült Államokban, és ennek keretében mintegy 400 azonosítatlan légi jelenségről számoltak be a kongresszus tagjainak. Vége tehát a mesének, immár hivatalosan is elismerik az ufójelenséget – bár annak földönkívüli mivoltát egyelőre nem.

A videókon bemutatott objektumok között vannak gömb alakúak és háromszög formájúak is, nem lehet tehát különösebben tipizálni őket. 11 olyan esetről is beszámolt a Pentagon, amikor a pilótáik csak hajszál híján kerülték el az ütközést az ismeretlen eredetű repülő tárgyakkal. A minisztérium szerint az a céljuk a nyilvánosságra hozatallal, hogy megtudják, mi folyik „odakint”.

„Megpróbálunk annyira nyíltak lenni az amerikai emberekkel és a kongresszus tagjaival, amennyire csak lehetséges. Mindent megteszünk a szóban forgó jelenségek azonosítása, megértése érdekében, sokkal összehangoltabb módon, mint a múltban, már csak azért is, hogy mérsékelhessük az ezzel kapcsolatos biztonsági problémákat”

– fogalmazott kissé körmönfontan John Kirby, a Pentagon szóvivője. Az utolsó hasonló kongresszusi beszámolóra 1970-ben került sor, az amerikai légierő akkor zárta le a Kék Könyv (Blue Book) projektet, amelynek szintén az ufókkal kapcsolatos vizsgálódások álltak a középpontjában. Mondani sem kell, hogy nem sok kézzelfogható eredmény született.

Közben előmerészkedett a homályból és névtelenségből néhány veterán katona is, akik testközelből tapasztalhatták meg az idegen járművek jelenlétét. Akkor nem túl finoman, de egyértelműen intették őket csendre a történtekről:

„Tartsátok a pofátokat!”

– hangzott a parancs, és ehhez mind a mai napig tartották magukat. Érdekes módon három egykori lovas katonáról van szó, akik az izraeli-egyiptomi határon teljesítettek szolgálatot. Nyolc darab fényes objektumot láttak cikázni az égen, és egyöntetű véleményük volt, hogy azokat nem ember alkotta.

Hallgatásra kényszerítették tehát őket, ám 2014-ben megszólaltak, illetve most is újra felidézték a hajdani történéseket a kongresszusi beszámoló apropóján. Úgy látták, hogy az idegen tárgyak pörögtek, és halvány fényt bocsátottak ki, valamennyire a tűzijátékokhoz voltak hasonlatosak. Ebből persze sok mindenre nem lehet következtetni, félő tehát, hogy a mostani nagy nekibuzdulás sem vezet majd eredményre az esetleges idegen civilizációk földi jelenlétének kutatásában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás