promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért nedves a kutyák orra? Fogadjunk, hogy meg fogsz lepődni, legalább kétszer
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

15 megdöbbentő tény a kutyák képességéről.

1. A kutyák nedves orra segít felszívni az illatanyagokat

Visszatérő kérdések egyike, hogy miért nedves a kutyák orra? Nos a válasz az, hogy az orruk speciális nyálkát választ ki, amely segít felszívni a vegyi anyagokat, majd miután megnyalják az orrukat, hogy mintát vegyenek belőlük, megértik, hogy mi is a az a szag.

2. Az újfundlandiak genetikalilag is csodálatos életmentők

Az újfundlandi kutyák a legjobb négylábú életmentők, mivel vízálló a bundájuk és úszóhártyás lábuk van. Eredetileg a halászok segítőinek tenyésztették ki őket, hogy megmentsék az embereket a vízbefulladástól.

3. A Beatles „A Day in the Life” című dalának olyan frekvenciája van, amelyet csak a kutyák hallhatnak

Egy 2013-as interjúban Paul McCartney elmondta, hogy a „A Day in the Life” Beatles-dal végéhez olyan frekvenciát adott, amelyet csak a kutyák hallhatnak. Óvatosan hallgassuk ezt a dalt, vigyázzunk a kutyusunkra, nehogy megsértsük a hallását.

4. Három kutya túlélte a Titanic süllyedését

Gondoltad volna, hogy három kutya túlélte a Titanic elsüllyedését? Külföldi források szerint a kutyák első osztályon utaztak és volt köztük egy pomerániai kölyökkutya is – akit a gazdája takaróba csavart, hogy pólyában lévő csecsemőnek álcázza, és így menekült meg az ebbel. De további két kutyát egy pomerániai és egy pekingi fajtájút is csodával határos módon, de megmentettek.

5. Az angol véreb szaglása bizonyítékként használható fel a bíróságon

Az angol vérebnek annyira pontos a szaglása, hogy bizonyítékként elismerhető az amerikai bíróság előtt, és ezt még tudjuk fokozni. A vérebek 300 óránál régebbi nyomokat is tudnak követni, és több mint 200 kilométeren át tudja követni a nyomokat.

6. A világ legmagasabb kutyájának marmagassága 111 cm

A világ valaha volt legmagasabb kutyája egy Zeusz nevű német dog. 2011. október 4-én mérve 111 cm magas, jelenleg ő a Guinness-rekorder.

7. A basenji kutyák nem ugatnak, hanem jódliznak

Ha eddig azt gondoltad, hogy a kutyák csak ugatni tudnak, akkor most meg fogsz bizony lepődni. Ez a kutyafajta bizony jódlizik, nyafogó és sikító hangokat hallat.

8. Egy agár le tud győzni egy gepárdot egy hosszú távú versenyen

Az eddig sem volt kérdés, hogy az agarak a leggyorsabbak kutya társaik között, de hogy még egy gepárdot is le tudnak előzni egy hosszú távú versenyen, azért az meglepő. Az agarak kiváló hosszú távú futók, és akár 11 kilométeren keresztül is képesek 56 km/órás sebességet tartani. Igaz, hogy a gepárd hihetetlen gyorsasággal fut, azonban ezt a sebességet csak pár száz méteren át tudja megtartani. Így lehet, hogy kezdetben a gepárd gyorsabb lenne, de hosszabb távon bizony az agár lenne a befutó.

9. Egy vak ember és vakvezető kutyája túrázott az Appalache-ösvényen

A Washington Post szerint 1990-ben nyolc hónapig egy Bill Irwin nevű vak ember túrázott az Appalache-ösvényen a vakvezető kutyájával, Orient kutyussal. Az eb végig segítette őt a kemény túraútvonalon bizonyítva azt, hogy valóban a kutyák az ember legjobb barátai.

10. A Star Wars ewokjait egy kutyáról mintázták

Ha Star Wars rajongó vagy, ezt biztos, hogy imádni fogod. George Lucas a család kedvencéről mintázta az Ewokot egy brüsszeli griffonról.

[[vid3]]

11. A dalmaták 30%-a süket az egyik fülére

A dalmaták körülbelül 30%-a süket az egyik fülére, 5%-a pedig mindkettőre. Ez az úgynevezett piebald génnek köszönhető, amely fehér szőrzetükért és kék szemükért felelős. A nagyobb sötét foltokkal rendelkező dalmaták kevésbé valószínű, hogy süketek. További tudományos tény, hogy sajnos az intelligenciájuk sem kimagasló, de ezt mind meg tudjuk bocsájtani elragadó és aranyos külsejük miatt.

12. A perzsa agár a legrégebbi kutyafajta

A legrégebbi kutyafajta Guinness-rekordját a perzsa agár tartja. A fajta létezése Kr.e. 329-re nyúlik vissza, és az ókori Egyiptomban királyi háziállatként tartották számon. Állítólag Dél-Irakban is találtak faragványokat egy Perzsa agárhoz hasonló kutyáról, amely i.e. 7000-ből származik.

13. A chow chow és a shar pei kutyáknak fekete nyelvük van

A chow chow és a shar pei az egyetlen két kutyafajta, amelynek teljesen fekete a nyelve. Még érdekesebb, hogy ezeknek a fekete nyelveknek az oka jelenleg nem ismert.

14. A kutyáknak három szemhéjuk van

Tudtad-e, hogy bizony a kedvenc négylábú barátodnak három szemhéja van? Míg nekünk, embereknek két szemhéjunk van, a kutyáknak három. Az úgynevezett harmadik szemhéj, vagy pislogóhártya, a szemek orr felőli végén található, és normál esetben szabad szemmel nem látható. Ez a hártya felelős a szem védelméért és nedvesítéséért.

15. Az afrikai vadászkutya a világ legsikeresebb vadásza

Az afrikai vadászkutya a világ legsikeresebb szárazföldi vadásza. Vadászataik 50-70%-án sikeresek, ezzel folyamatosan a legjobb emlősvadászok, sőt a jelenlegi Guinness-rekordot is ők tartják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás