promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miskolc mellett él a magyar Loch Ness-i szörny - szemtanú beszélt a varbói tó réméről
Borítókép:  Flickr
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevesen tudják, de Magyarországnak is van egy Loch Ness-i szörnye, aki a varbói tó mélyén rejtőzik. A szörnyeteget már nagyon sokan látták, és még szörnyfesztivált is rendeztek a tiszteletére.

A Promotions nemrég utánajárt a badacsonyi görényember legendájának, és elbeszélgettünk néhány szemtanúval, akik állítják, hogy találkoztak már az emberszerű, mégis bundás, és leginkább egy óriás görényre hasonlító, vérszomjas lénnyel.

A cikk megjelenése után egy miskolci férfi megkereste a szerkesztőségünket, és a figyelmünkbe ajánlott egy másik, kevésbé ismert szörnyeteget, aki itt él Magyarországon. A varbói tó szörnyét tulajdonképpen a magyar Loch Ness-i szörnynek is lehetne hívni, hiszen a helyi emberek elmondása szerint egy dinoszauruszra hasonlító, vízi lény rejtőzik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tó mélyén.

„Régóta kedvelt és ismert hely a horgászok és kikapcsolódni vágyók körében a festői környezetben lévő varbói horgásztó. Úgy tíz évvel ezelőtt néhány pecás lett figyelmes először furcsa, megmagyarázhatatlan dolgokra a vízben. Párás, ködös reggeleken időnként feltűnik egy nagy méretű, leginkább valamilyen dinoszauruszra hasonlító állat, ami nagy hullámverések közepette gyorsan eltűnik a tó mélyén. Az első észlelésnél számos televízió és újság is kutatott utána a helyszínen”

- idézi a Hírösvény nevű portál Varbó polgármesterét.

Üveges Géza akkor elmondta, hogy 14 évvel ezelőtt helyi kezdeményezésre szakemberekből álló munkacsoport vizsgálódott a helyszínen a szörny létezésének felderítése ügyében. Mi több, Varbó lakossága külön fesztivált rendezett, hogy előcsalogassák a szörnyet.

Bár valószínűleg az egész szörny legenda csak egy kreatív kitaláció, amivel a helyiek jól tudják reklámozni az említett fesztivált, ennek ellenére vannak, akik tényleg hisznek a magyar Nessi létezésében, például Zankó László, miskolci lakos, aki a saját szemével látta a szörnyet.

H.B.: A Loch Ness-i szörnyről azt állítják, hogy egy ősi tengeri hüllő, egy plezioszaurusz lehet. A varbói tóban is egy ilyen dinoszaurusz élhet?

Z.L.: Nem hiszem, a dinoszauruszok már rég kihaltak. És egyébként nem is nevezném szörnyetegnek, ami a varbói tóban él, inkább csak egy nagy élőlény, amiről senki sem tudja pontosan, hogy micsoda, és emiatt félnek tőle.

H.B.: Varbóban inkább tisztelik őt, hiszen külön fesztivált is kapott.

Z.L.: Igen, de semmi értelme, mert azt mondják, hogy ez a lény kerüli a tömeget, akkor nyilván nem fog előjönni, ha emberek sokasága gyűlik oda a lakhelyéhez, hogy meglessék. Bolond lenne felfedni magát.

H.B.: És Ön mikor találkozott a lénnyel?

Z.L.: Én Miskolcon lakom, szóval Varbó egy köpésre van csak innen. 2011-ben hallottam először erről a legendáról, aztán a feleségemmel, aki akkor még csak a barátnőm volt arra mentünk túrázni. Kimentünk a tóhoz, és néztük a vizet, hátha látunk valamit. Aztán ahogy ültünk a padon, egyszercsak a tó közepén felbukkant a lény, de csak a háta, aztán utána egy másodperc erejéig az uszonya is felcsapott a víz felszínére.

H.B.: Készítettek képet vagy videót?

Z.L.: Ááá, esélyem sem volt, hogy lefotózzam, olyan gyorsan eltűnt. Tudom, ezek így csak üres szavak, de én tudom, hogy a lényt láttam.

H.B.: Azóta nem mentek vissza megörökíteni?

Z.L.: Nem, mert a feleségemet eléggé megrémítette, amit láttunk.

H.B.: A varbói horgásztó több, mint 30 éves múltra tekint vissza, vagyis teljesen kizárt, hogy egy dinoszaurusz lenne ott.

Z.L.: Biztos nem dinoszaurusz, ezt mondtam is.

H.B.: Ön szerint mi lehet akkor? Egy nagyra nőtt hal? Ugyebár a varbói tóban telepített halak élnek, pontyok, süllők, harcsák, keszegek, és kárászok. Ezek közül egyik sem illik a helyiek leírására.

Z.L.: Ha hal, akkor is természetellenesen hatalmasra nőtt. De nem tartom valószínűnek, hogy egy óriásira nőtt pontyot láttam volna.

H.B.: Ki tudja, a varbói tavat a bükki forrásvíz táplálja, amitől lehet, óriási szörnyekké változnak a keszegek. (nevet)

Z.L.: Nem tartom valószínűnek. (nevet) De tényleg nem tudom, mi lehet ott. Nem dínó, az biztos.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás