promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a világ első bikinis képe – csak egy könnyűvérű táncosnő vállalta, hogy felveszi a szemérmetlen ruhadarabot
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

1946-ban mutatták be a kétrészes fürdőruhát, amely mára óriási karriert futott be.

A bikini ma már a hölgyek kedvenc nyári, vízparti viselete, pedig nem is nyúlik vissza olyan régmúltra a története, mint gondolnánk. Louis Réard francia divattervező 1946 júliusában mutatta be az újdonságot, amely az idők során számos botrányos helyzetet teremtett, mégis elmaradhatatlan darabjává vált a modern nők ruhatárának.

„Egy fürdőruhát csak akkor nevezhetnek bikininek, ha keresztül lehet húzni egy jegygyűrűn”

– mondta Réard a kétrészes viseletről, amely egy könnyűvérű párizsi showgirl, Micheline Bernardini testén feszült a legelső nyilvános bemutatón. A tervező bikininek nevezte el a forradalmi fürdőruhát, mégpedig az amerikaiak nukleáris kísérleti robbantásainak helyszínéül szolgáló Bikini-atoll után elkeresztelve.

Hasonló fürdőruha egyébként már az 1930-as években is létezett, ám azon az alsó és a felső részt egy függőleges textilcsík kapcsolta össze, hogy szemérmesen elfedjék a hölgyek köldökét.

Réard nem volt könnyű helyzetben, amikor professzionális modellt keresett a bikinije bemutatásához, hiszen a ruhadarab mindenki számára botrányosnak tűnt. Végül Bernardini kisasszony vállalta az ezzel járó rizikót – és váratlanul nagy sikert aratott, mintegy 50 ezer rajongói levelet kapott a fellelkesült férfiaktól.

Szinte hihetetlen, de Spanyolországban és Olaszországban eleinte tiltották a kétrészes fürdőruha viselését a nyilvános strandokon, aztán az 1950-es években kénytelenek voltak eltörölni a szigorítást, hiszen Európában akkor már majdnem minden nő bikinit hordott a fürdőzéshez, napozáshoz.

A prűd Amerika az 1960-as évekig állta a sarat, végül aztán a hippik és más szabados fiatalok ezen a téren is áttörték a korlátokat. A hivatalok képtelenek voltak szembeszegülni velük – de hogy is tehették volna, amikor a Beach Boys és más népszerű együttesek is ezt a kultúrát népszerűsítették?

Ami az első modellt illeti, a francia Micheline Bernardini még ma is köztünk van, bár már öles léptekkel közelít a 100 felé. 1946-ban mindössze 19 éves volt, ám Párizsban gyakran táncolt meztelenül, így nem okozott problémát számára bikinire vetkőzni. Érdekesség, hogy a ruhadarab 40 éves jubileumán, 1986-ban (vagyis 58 évesen) újra bikiniben pózolt a kamerák előtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás