promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a világ legősibb viccét – ma is megszakadunk rajta a nevetéstől?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Közel 4000 éves, és arra utal, hogy már elődeink is értették és szerették a tréfálkozást.

A tréfálkozás, egymás játékos ugratása alighanem egyidős az emberiséggel. Arról viszont fogalmunk sincs, hogy kinek és mikor pattant ki az agyából a legelső vicc, amit már szájról szájra tovább lehetett adni.

A kutatóknak van egy jó fogódzója, mégpedig egy csaknem 4000 éves sumer tréfa. A Kr. e. 1900 környékén született viccet jelenleg a legősibbnek tartják a maga műfajában, és arra szolgáltat bizonyítékot, hogy már ókori elődeink is kedvelték az egyszerű „altesti” humort.

A sumerok a hajdani Mezopotámia területén éltek, vagyis a mai Irak középső és déli részén, a Kr. e. 4. évezred végétől a Kr. e. 2. évezred elejéig. Arról voltak nevezetesek, hogy velük jelent meg írás abban a térségben. Bár viszonylag hamar eltűntek a történelem színpadáról, kultúrájuk hosszú időn keresztül meghatározta az emberi civilizáció fejlődését.

A világ legrégebbi vicce tehát a legendás sumerokhoz fűződik, bár a mai fogalmaink szerint talán inkább szólásnak tekinthető, és így hangzik:

„Emberemlékezet óta egy dolog biztosan nem történt még meg a világban: egy fiatalasszony sohasem f*ngott a férje ölébe.”

Bár nem nevetjük magunkat halálra tőle, igazából nem rosszabb annak a Top 10-es vicclistának a többi tagjánál, amelyeket a Wolverhamptoni Egyetem tett közzé pár évvel ezelőtt. Ezek között szerepel az alábbi egyiptomi szösszenet:

„Mivel lehet szórakoztatni egy unatkozó fáraót? Tegyél hajóra pár fiatal nőt, akik csupán halászhálóba vannak öltöztetve, aztán hajóztasd le őket a Níluson, és kérd meg a fáraót, hogy menjen halat fogni.”

Az ókori egyiptomiak kétségtelenül jobban értettek a piramisépítéshez, mint a viccfaragáshoz, de úgy tűnik, hogy Kr. e. 1600 környékén ez számított humorosnak. A legrégebbi brit vicc ezzel szemben a 10. századra datálható, vagyis „csupán” bő ezer éves, és így szól:

„Mi az, ami a férfi combjánál lóg, és állandóan bele akar bökni abba a lyukba, amibe már oly sokszor belebökött? Hát a kulcsa!”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás