promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szent privátszféra – Törvény engedélyezi az alkalmazottaknak, hogy ne vegyék fel a főnökük hívását
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A főnök hívogathat, de nem vagy köteles felvenni, és még feljelentést is tehetsz. 

Február elsejétől lépett életbe az a törvény Belgiumban, ami korlátozza a főnökök lehetőségeit az alkalmazottak elérhetőségével kapcsolatban. A dolgozók mostantól jogosan nyomhatják ki a góré hívásait, vagy egyszerűen csak nem kell felvenniük, ha munkaidőn kívül keresi őket.

Ez a szabályozás a „kikapcsolási jog” nevet viseli, és a közszolgálati dolgozók számára érvényben van már február 1-től.

A belga kormányban lévő Petra De Sutter közszolgálati miniszter vezette be a változást, és azt remélik, hogy a lépés jobb összpontosítást, jobb regenerálódást, és fenntarthatóbb energiaszintet eredményez majd. Azok viszont, akik továbbra is szeretnék felvenni a főnökük telefonhívásait munkaidőn kívül, nyugodt szívvel megtehetik. De Sutter miniszter fontosnak tartotta az intézkedést a túlzott munkahelyi stressz és kiégés elleni harcban.

Miért ilyen fontos odafigyelni a magánéletünk határainak megtartására?

Olykor elmosódhatnak ezek a falak a munkahelyi életünkkel, de az bizonyos, hogy a teljesítménynek, a munkahelyi elvárásoknak és a munkahelyi légkörnek nincs helye a pihenőidőnkben, hiszen az éppen arra való, hogy elvonatkoztassunk a feladatoktól, és magunkra szenteljük az energiáinkat.

Belgium előtt már több országban rájöttek ennek jelentőségére: Franciaországban, Írországban, Olaszországban és Spanyolországban is életbe lépett már ehhez hasonló törvénykezés. Franciaországban a kiváltó ok egy 1998-ban elbocsátott mentőautó-sofőr esete volt, akit azért rúgtak ki, mert munkaidőn kívül nem volt hajlandó felvenni a telefonját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás