promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató látvány: 172 éve megvan az első magyar miniszterelnök átlött mellénye, amit a kivégzésekor viselt - fotó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő ereje van a tárgynak.

Egy tárgy, amelyben benne feszül az 1848/49-es szabadságharc vérgőzös lehelete. Batthyány Lajos gróf, azaz az első alkotmányos magyar miniszterelnök kivégzéskor viselt, átlőtt mellényét ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállították, a tárgy még az özvegy ajándéka volt a múzeum részére.

A szöveten pedig elképesztő erővel látszik a golyó átütötte lyuk is.

Batthyány Lajost a 13 magyar vértanúval egy időben, október 6-án végezték ki Pesten. Az időpont sem véletlen, Haynau ugyanis pont a második bécsi forradalom kitörésének évfordulójára időzítette az eseményt.

Batthyány-t a pesti Újépület udvarán végezték ki ezen a napon, a hely pedig még aznap este ">az emlékezés helyévé avanzsálódott, amikor valaki felakasztott egy mécsest, valahol ott, ahol ma a Batthyány örökmécses található.

Később amúgy az aradi kivégzési helyszín is az emlékezés helye lett, bármennyire is próbálták titokban tartani a császáriak a pontos helyszínt. A kiegyezés után az emberek folyamatosan visszajártak ide emlékezni, hiszen voltak szemítanúk, akik ismerték a pontos helyeket.

Batthyány temetése sem egy mindennapos történet, hiszen az osztrákok nem engedték meg az özvegyének, hogy a családi kriptába helyezzék a volt miniszterelnököt örök nyugalomra. Szegény elhunytakkal közös sírgödör várt volna rá, de egy bátor csapat, Szántóffy Antal akkori józsefvárosi plébános és a Batthyány család háziorvosa, illetve Dr. Hausmann csellel kihozták a Rókus kórház halottasházából, hogy tiszteletteljesen vegyenek tőle végső búcsút a pesti ferencesek kriptájában.

Batthyány Lajost később, 1870-ben ünnepélyes keretek között temették újra.

(via Magyar nemzeti Múzeum)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás