promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A templomos lovagok titkos barlangját találta meg egy felfedező?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A földalatti kőépítmények eredete és célja a szakemberek számára is ismeretlen.

Egy felfedező úgy gondolja, hogy a templomos lovagok titkos barlangjának bejáratára bukkanhatott rá egy fa törzse alatt. Természetesen be is mászott az üregbe, ahol elképesztő látvány tárult a szeme elé.

A föld mélyében kőből faragott építményeket, vaskos oszlopokat talált, amelyek egyértelműen emberi kéz alkotásai. Ezt nem tagadja senki, sőt a helyiek szerint az is bizonyosnak tűnik, hogy a nyugat-angliai Shifnal közelében lévő barlangot a 17. században a templomosok, illetve azok utódai használhatták.

Fotó: YouTube

A 29 éves felfedező, Brendan James szóhoz sem jutott, amikor rábukkant az elképesztő leletre. A történészek azonban igyekeztek lehűteni a lelkesedését, szerintük ugyanis ez a grotto (vagyis hajdan emberi használatban lévő barlang) 18. századi eredetű, vagyis nem valószínű, hogy bármi köze lehet a templomosokhoz.

Brendan mindenesetre hosszú idő óta az első felfedező lehet, aki lejutott az üregbe. Nem volt könnyű helyzetben, hiszen előjött a klausztrofóbiája, miközben a szűkös járaton haladt keresztül. A bejárat csupán egy deréknyi széles nyílás, amelyet a legtöbben talán figyelmen kívül hagynának.

Nem úgy Brendan, aki fáradozása jutalmául megtekinthette a mélyben megbújó homokkő építményeket. Először maga is szkeptikus volt, de miután egyre többet látott belőlük, annál bizonyosabbá vált számára, hogy nem természetesen képződményekről van szó.

Bár szerette volna, ha templomos eredetűek, és talán itt őrzik a Szent Grált is, lassan ő is kénytelen elfogadni, hogy nem olyan régi eredetű. Talán még a 18. századnál is fiatalabb, esetleg egy viktoriánus folly lehet, vagyis olyan díszítő építmény, amelyet gyakran megtalálhatunk az angol kertekben.

Brendan mindenesetre elképesztőnek tartja, hogy valakik vették a fáradságot, hogy a mélyben ennyi munkát öljenek az építkezésbe. Belül több graffitit is talált, például egy rituális helységben lévő férfiról. A grotto eredetéről egyelőre nem sokat tudnak a szakemberek sem.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás