promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy magyar nő évtizedekig férfinak adta ki magát, rettegett tőle a vidék, szörnyű tetteiről azóta is legendák mesélnek - Pipás Pista története
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nő egy véletlen esemény kapcsán lepleződött le.

Pipás Pistáról és rejtélyes megjelenéséről korábban legendák szóltak, úgy tartották, hogy ő az a személy, aki az éjszaka leple alatt eljön, és a feleségeiket bántalmazó férfiakat kegyetlenül megbünteti. Sokan őt tartják az első magyar bérgyilkosnőnek is.

Valódi neve Riegert Pálné Fődi Viktória volt.

1933-ban ítélték halálra két gyilkosságért, végül kegyelemben részesült, és 1940-ben halt meg egy fegyházban Budapesten. Pipás Pista a mai napig a magyar bűntörténet egyik legtitokzatosabb alakja, aki valószínűleg 1886-ban született a szegedi tanyavilágban, méghozzá Átokházán, a településen, amelyet ma Ásotthalomnak hívnak. A rendőröknek végül véletlenül, egy másik ügy kapcsán jutott a fülükbe Pipás Pista.

Fődi Viktóriának sanyarú sors jutott, a gyermekkora tragédiákkal van tele, innen származik a férfiak iránti csillapíthatatlan dühe is. Az első világháború utáni ingatag viszonyok és bizonytalanság közepette eltűnt, és Pipás Pistaként lépett újra a fényre egy olyan világban, amelyben a négyéves brutális háború után megtizedelődött Magyarország férfilakossága is, így pedig szükség volt további férfi munkaerőre.

A bíróságon saját bevallása szerint azét adta ki magát férfinak, mivel férfiként több pénzre és jobb munkákra számíthatott a tanyavilágban.

Pipást később asszonyok keresték fel, hogy segítsen nekik megszabadulni a háborúból hazatért férjeiktől. Végül két gyilkosságot sikerült rábizonyítani a nőre, aki pénzért, italért és ételért követte el szörnyű tetteit.

Emlékezete hasonlít a betyárokéhoz, a korabeli leírások szerint vég nélkül dohányzott, férfiakat megszégyenítő módon mulatott, úgy lovagolt, mint előtte senki, napszámosként pedig nagyon kemény fizikai munkát végzett.

Pipás Pista történetéről számtalan könyv szól, színpadra is vitték a tetteit, illetve 1983-ban dokumentumfilm is készült az életéről. Ebben a videóban pedig képeket is láthattók róla:

(Forrás: Index, Ítélet-Pázmány blog, Szegedi Folyóiratok, Egyperceskrimi blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás