promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Négylábú kedvenceink jelenthetik a megoldást az emberiség egyik legsúlyosabb betegségére!
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kutyák már nem csak négylábú gyermekeink, a család tagja, de komoly betegségek gyógyításában is jelentős szerepet kaphatnak.

 

Nem csak minket embereket, de a kutyákat is érinti a demencia, így egy átfogó kutatás révén négylábú kedvenceink lehetnek a megoldás kulcsa.

Magyar és amerikai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy minél több jelét mutatja egy kutya a kognitív hanyatlásnak, annál magasabb az agyában az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó béta-amiloid 42 nevű peptid szintje.

Ez pedig azért jelenthet előrelépést, mert a kutyák osztoznak a környezetünkön, ugyanazok a káros hatások, kockázati tényezők érik őket, mint minket embereket.

2017-ben neves szakemberek révén létrejött egy Kutya Agy és Szövetbank Etológiai Tanszék, amely lehetővé tette a kutatócsoport számára a szövettani és molekuláris adatok vizsgálatát. Ennek köszönhetően megállapították, hogy minél idősebb egy állat annál magasabb az agyában a demenciát okozó peptid szintje. Ugyanaz a mechanizmus figyelhető meg, mint nálunk embereknél.

Így a tervek szerint a jövőben a kutyákat is bevonják az Alzheimer-kór megelőzését és kezelését célzó vizsgálatokba. Így a kutyák egészségnek megőrzése mellett jelentős áttörés érhető el az emberek gyógyításában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás