promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megelevenedett a teknős és a nyúl meséje, ennek a verziónak azonban ijesztőbb a vége – videó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

La Fontaine A teknős és a nyúl című meséjéből tudjuk, hogy az önelégültség veszélyes tanácsadó, és nem mindig az ügyesebb nyer, hanem aki alázatos és kitartó. Az állatvilágban nemrég felvételre vettek egy hasonló történetet – igaz, itt nyúl helyett madár van, és a befejezés is sokkal ijesztőbb. 

A Seychelle-szigetek kutatói által készített felvételen az látható, hogy egy szürke csér fióka túlságosan bátran tipeg a lassan, de biztosan közeledő teknős körül. A mesében szereplő nyúlhoz hasonlóan a madárka is csak későn kap észbe, amikor már vesztésre áll.

A teknős ugyanis – mindenki meglepetésére – egyetlen mozdulattal leharapja a fióka fejét.

A szemtanúk szerint nem alkalmi gyilkosságról van szó: a teknősbékának nagy valószínűséggel nem ez volt az első szárnyas áldozata, ahogy az utolsó sem.

A videón látható felnőtt, nőstény teknősbéka különös érdeklődést mutat a rönkön ragadt csér fióka iránt. Bár a teknős viselkedése nyilvánvalóvá tette, hogy támadni készül, a madárka sajnos ezt nem vette észre időben.

„Közvetlenül a csérre nézett, és céltudatosan elindult felé. Ez nagyon-nagyon furcsa volt, és teljesen eltért a teknősbékák hétköznapi viselkedésétől” 

– mondta Justin Gerlach, a Cambridge-i Egyetem biológia tanszékének igazgatója.

„A csér fákon fészkelő madárfaj, ezért amikor a fiókák kiesnek a fészekből, mindent megtesznek, hogy távol maradjanak a földtől. Ez megmagyarázza, hogy miért maradt a rönkön a fióka még akkor is, amikor az állat veszélyesen közelített felé. [...] Nekem úgy tűnt, hogy a felvételen lévő teknősbéka gyakorlott vadász”

– mondta Gerlach, aki szerint az állat láthatóan, tudta, mit csinál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás