promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A dühös méh aranyat ér!
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Azt mindig is tudtuk, hogy a természet tökéletesen alkotja meg önmagát. Ha ezeket az adottságokat az ember okosan használja, akkor forradalmi eredményeket érhet el.

A méhek mérge sok esetben kincset ér, hiszen hatékonyan használják degeneratív és fertőző betegségek kezelésére. Ám most ausztrál kutatók kiderítették, hogy minél dühösebb egy méh, annál jobb minőségű, fehérjékben gazdag mérget termel.

A Curtin Egyetem kutatói egyebek közt azt vizsgálták, hogy a magatartásbeli és ökológiai tényezők hogyan befolyásoljak a méreg minőségét. Ez volt világon az első ilyen tanulmányt, amelynek eredményét már publikálták is.

Kutatásaik során a szakemberek megállapították, hogy a 99 méhméregfehérje nagyjából egyharmadát sikerült eddig azonosítani, illetve, hogy minél több proteint tartamaz a méreg, annál hatékonyabb a gyógyászatban és a méhészetben is.

A kutatás során nem csak arra jöttek rá, hogy az optimális hőmérséklet, amely a magas proteinsokszínűséghez vezet az 33 és 36 Celsius-fok között mozog, illetve, hogy a méhméreg minősége függ a földrajzi elhelyezkedéstől és, hogy a virág épp milyen szakaszában van, mikor a még meglátogatja, hanem arra is, hogy ha „idegesítenek" egy méhet akkor megváltozik a méreg összetétele.

Ezt pedig úgy vizsgálták, hogy elektromos stimuláció alá vetettek méhkasokat, amelyre intenzíven reagáltak a méhek, vagyis „dühösek” lettek, ami által gazdagabb, fehérjében dúsabb mérget termeltek.

Hogy ezt a gyógyászatban miként kívánják majd hasznosítani, arról egyelőre nem szól a fáma.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás