promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szexuálisan frusztrált tengeri kígyók vettek üldözőbe egy búvárt Ausztráliában
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy ausztrál búvár meglehetősen furcsa viselkedést tapasztalt a hím tengeri kígyók közelében: a mérgező kígyófaj egyedei a lábai körül tekeregtek, nyalogatták a vizet körülötte, és üldözőbe vették a víz alatt. 

Az ok a párzási idényre vezethető vissza – az állatok ugyanis valószínűleg potenciális partnerként tekintettek a búvárra. 

„A hímek nagyon izgatottak és aktívak, miközben párt keresnek maguknak” 

– mondta Rick Shine, az ausztráliai Macquarie Egyetem evolúciós biológusa és hüllőszakértője, aki szerint az vezethetett a furcsa közjátékhoz, hogy a hímek nem tudnak különbséget tenni a nőstény kígyók és a búvárok között.

A „tévedés” mögött a kígyók gyenge látása áll.

A kutatók azt gyanítják ugyanis, hogy a tengeri kígyók nem tudják megfelelően megkülönböztetni a víz alatti alakzatokat.

„A víz alatt sokkal nehezebb látni, mint a levegőben, különösen, ha zavaros vagy piszkos a környezet. A tengeri kígyók a szárazföldi kígyókból fejlődtek ki nem olyan rég, ezért nincs még olyan vizuális rendszerük, amely jól működik a víz alatt

– mondta Shine.

Látásuk helyett a tengeri kígyók így inkább az illatokra támaszkodnak. Valószínűleg azért nyalogatták a vizet a búvárokkal folytatott interakció során, mivel csak úgy tudják felismerni a nőstény tengeri kígyókat, ha megnyalják őket. 

A tengeri kígyók nyelve olyan vegyi anyagokat vesz fel a vízben, amelyeket aztán a száj tetején lévő speciális mirigy elemez. Ez azt jelenti, hogy a tengeri kígyónak nagyon közel kell kerülniük egy tárgyhoz, hogy azonosítani tudják.

Az Aipysurus laevis az Indo-Csendes-óceánon található mérges tengeri kígyó faj. Gyakori nevei közé tartozik az arany tengeri kígyó, az olíva tengeri kígyó és az olajbarna tengeri kígyó. Bár az arany  tengeri kígyók mérgezőek és potenciálisan halálosak az emberekre, a kutatók nem hiszik, hogy fokozott kockázattal lennének a búvárokra párzási időszakban.  

(livescience.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás