promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megőrült a világ: mit keres egy csomag liszt a királynő fején?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A brit uralkodó, II. Erzsébet még közel 100 évesen is képes meglepni mindenkit.

II. Erzsébet brit királynőre nem lehet ráfogni, hogy alattvalóitól és a világtól elzárkózva él, hiszen még 95 évesen is számtalan rendezvényen tűnik fel, illetve a palotájából is rengeteg izgalmas információ szivárog ki.

Ezek közé tartozik, hogy az uralkodó alkalmanként még ma is a fején egy csomag liszttel egyensúlyozva sétálgat otthonában. Nem őrült meg, csupán így gyakorolja a korona viselését, amely bizonyos alkalmakkor kötelező számára.

A legfontosabb esemény a parlamenti időszak kezdete, amelyre idén például május 11-én került sor. Mivel a koronát még a királynő sem akkor csapja a fejébe, amikor csak akarja, ezért a liszttel oldják meg a tréningezést.

Erzsébet szerint a fejre való ék „tonnányi súlyú”, vagyis éppen elég nehéz ahhoz, hogy ne szívesen viselje állandó jelleggel. Valójában az aranyból, ezüstből és platinából készült korona 1,06 kilogramm, vagyis egy csomag liszt tökéletesen helyettesítheti.

Az uralkodó a BBC-nek árulta el, hogy ez a szokásos gyakorlata, természetesen nem kis derültséget okozva a nagy leleplezéssel. Valójában Erzsébet két koronával is rendelkezik, de az egyiket kizárólag a koronázási ceremónián viselheti a mindenkori uralkodó (ő például 1953-ban).

Egyébként egyik ékszert sem rejtegetik, ugyanis állandó kiállításon szerepelnek a londoni Towerban. Mivel ritkán viseli, Erzsébet nem meri megkockáztatni, hogy a nyilvánosság előtt ügyetlenkedjen az úgynevezett Imperial State Crown koronával, ezért szokott gyakorolni.

Ugyancsak nehézséget jelent, hogy egy ilyen „bödönnel” a fején képtelen papírból olvasni, mert folyton lecsúszna róla, ezért a beszédeit olyankor fejből mondja. Nem is ereszti bő lére, hiszen közel 100 évesen már nem lehet könnyű hosszabb szövegeket memorizálni.

„Szerencsére az apámnak és nekem ugyanaz a fejformánk. Amikor tehát felveszem, szerencsére rajtam is marad”

– emelt ki még egy praktikus dolgot a koronával kapcsolatban Erzsébet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás