promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő cicafogság! Napi 24 órára bezárják a macskákat Ausztráliában
Borítókép:  Bella macska/Herpai Gergely
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A felháborodott ausztrál macskatulajdonosok szerint az új törvény, amelyet egy állatvédő csoport támogatott, "elveszi háziállataik alapvető szabadságjogait".

Az ausztrál macskatulajdonosok felháborodásuknak adnak hangot az új jogszabály miatt, amely előírja számukra, hogy háziállataikat mindig nagyjából maguk körül kell tartaniuk - írja a Vice.

Október 1-jétől minden házimacskára, amely a Knox City Council területén - Melbourne központi üzleti negyedétől mintegy 15 kilométerre keletre fekvő önkormányzati területen - él,

"24 órás macskakijárási tilalom"

vonatkozik majd, ami azt jelenti, hogy nem kóborolhatnak szabadon gazdájuk házán, fészerén, garázsán, udvarán vagy kerítésen kívül.

A kijárási tilalom célja a macskák és a helyi élővilág védelme, valamint a szomszédos macskák okozta kellemetlenségek megelőzése - olvasható a tanács honlapján és Lisa Cooper, helyi polgármester nyilatkozatában.

"A kutyákra és más háziállatokra vonatkozó szabályokhoz hasonlóan a macskák sem kóborolhatnak szabadon gazdáik tulajdonából. Ha a macskák szabadon kóborolhatnak, sokkal nagyobb a betegség és a sérülés kockázata. Azzal, hogy a macskákat a gazdáik tulajdonában tartják, a vadon élő állatokat is védik, és megakadályozzák, hogy kellemetlenséget okozzanak a szomszédoknak és háziállataiknak."

- nyilatkozta Cooper.

Azok a lakosok, akik macskájukat kóborolni hagyják, a médiajelentések szerint a jogszabály hatálybalépését követő első hat hónapban csak figyelmeztetést kapnak. Ezt követően első alkalommal 91 AUD dollár (kb. 20.000 Ft) bírsággal sújtják őket, a további jogsértések esetén pedig 545 AUD (407 USD) bírsággal.

A szigorú új törvények a tavalyi kísérleti kijárási tilalmat követik, amely előírta, hogy a macskákat napnyugta és napkelte között be kell zárni. A közösségi visszajelzések szerint a válaszadók több mint 86 százaléka támogatta a kijárási tilalmat - állítja a tanács -, és a 24 órás kijárási tilalmat jobban preferálták, mint az éjszakai tilalmat. A több mint 720 válaszadó csaknem fele macskatulajdonos volt - tette hozzá még Cooper.

A bejelentés azonban macskatulajdonosok ezreinek haragját váltotta ki a környéken és külföldön egyaránt, egy petícióban ugyanis folyamatosan gyűlnek az aláírások, amelyben a javasolják a kijárási tilalom felülvizsgálatát, de legalábbis annak fokozatos bevezetését kérik.

"A Knox Councilnak nagyobb figyelmet kell fordítania az idősebb macskák jólétére és alapvető jogaira, akiket a 2021. október 1-én életbe lépő 24 órás [sic] macskaelzárás érint, elvéve tőlük a megszokott alapvető szabadságjogokat."

- áll a petícióban, amelyet Andrew Dixon indított.

"Csak vezessék be a törvényt az újonnan regisztrált cicák és gazdáik számára, akik előrelátóak lehetnek és megtervezhetik az új szabályok szerint "választott" cicájuk tartásához szükséges infrastruktúrát, és hagyják békén az idősebb macskákat és gazdáikat."

A cikk írásakor a petíciót mindössze 150 aláírás hiányzott a 2500 aláírásból. A VICE World News több környékbeli macskatulajdonossal is beszélt, akik Dixonhoz hasonlóan aggódtak.

"Nem örülök neki. Hogyan zárhatod be a macskádat a nap 24 órájában, amikor ez nem része a szokásos rutinjuknak, amit már évek óta megszoktak?" - mondta Trish Zeenni, akinek egy 7 éves macskája van. "Tényleg úgy gondolom, hogy ez megváltoztatja a macskám személyiségét, és az egészségük is szenvedni fog. Nem is beszélve az otthonuk biztonságáról. Hogyan kapcsolja be a házi riasztót, ha bent kell hagynia a macskát?".

Joanne Hallworth Bayswater Northból "igazságtalannak és irreálisnak" bélyegezte a 24 órás kijárási tilalmat, és azt mondta, hogy nem engedheti meg magának, hogy kerítésre szerelt rendszert fizessen, hogy a macskáját kordában tartsa.

"A macskáknak ösztönös a kóborlás, és ezt teszik évezredek óta. Ami a vadon élő állatok megölését illeti, a macskák nyilvánvalóan segítenek a rágcsálók populációjának alacsonyan tartásában, ami nekünk, embereknek is hasznos. Nem ismerek részletes információkat az őshonos vadon élő állatok számára gyakorolt hatásukról, de bizonyára ez az élet körforgása. Ragadozó és a zsákmány örökös küzdelme, és ez így volt az idők kezdete óta."

Mások, köztük Dr. Gabrielle Carter, a Victoria állambeli Királyi Állatkínzás Elleni Társaság (RSPCA) állatorvosi viselkedéskutatója üdvözölte és támogatta az új törvényeket. A VICE World News-nak adott nyilatkozatában Dr. Carter azt mondta: 

"Nem számít, milyen életszakaszban vannak, megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel a macskák boldogulhatnak, ha biztonságban tartják őket otthon, és amikor nem kóborolnak, a helyi vadon élő állatok is nyugodtan élhetnek. Az RSPCA Victoria a felelős macskatartást úgy határozza meg, hogy a tulajdonosok teljes felelősséget vállalnak macskájuk jólétéért. A macskák otthon tartása nem csak a helyi vadvilágot védi, de minél több időt tölt egy macska otthon, annál nagyobb valószínűséggel védett a sérülésektől és betegségektől. A macskák boldog és egészséges életet élhetnek otthon, amennyiben bőséges lehetőséget kapnak a természetes viselkedésformájuk gyakorlására, és így fizikailag és szellemileg egészségesek és stimuláltak maradnak."

A Knox City Council területén jelenleg mintegy 7000 regisztrált macska él a tanács honlapja szerint.

(Vice)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás