promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha ez igaz, akkor megvan a világtörténelem két legrosszabb sofőrje
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Karamboloztak, pedig akkor még csak nekik volt kocsijuk egész Ohio államban.

Különös pletyka terjed az autós közlekedés kezdeti időszakáról, amelynek igazságtartalmát mind a mai napig nem tudták megerősíteni. A történet viszont legalább annyira vicces, mint érdekes, ezért mindenképpen érdemes felidézni.

1895-ben állítólag csupán két személy rendelkezett kocsival az USA északkeleti részén lévő Ohio államban, amelyről annyit érdemes tudni, hogy a területe nagyjából negyedével nagyobb, mint Magyarországé.

Adott tehát egy ekkora szabad tér, valamint két autó, amelyek – máig nem tisztázott körülmények között – állítólag karamboloztak egymással. Ha ez valóban így történt, akkor alighanem a világtörténelem legrosszabb sofőrjeivel lehetett dolgunk.

A jelenlegi statisztika szerint az Egyesült Államokban évente 6 milliónál is több járműbaleset történik, és ezek 6 százaléka végződik halálesettel. Ezek borzasztó adatok, foglalkozzunk tehát inkább az ország (sőt az egész világ) valóban „hiteles” legelső autóbalesetével, amelyhez nem fűződik semmiféle tragikus emlék.

Gottlieb Daimler és Karl Benz 1886-ban szabadalmaztatták autójukat, Henry Ford pedig kereken egy évtizeddel később építette meg első kocsiját. Szinte hihetetlen, de az első jegyzőkönyvezett karambolra a két dátum között, 1891-ben került sor Ohio államban.

1891-ben egy James William Lambert nevű úriember az azonos nevű Ohio városban robogott egyhengeres motorral felszerelt kocsijával, mégpedig utastársával, James Swovelanddal együtt.

Váratlanul ráhajtottak egy fa gyökerére, amitől a sofőr elvesztette az irányítást, és autójával nekirohant a lovak kipányvázására szolgáló oszlopnak. A járműben ülők csekély sérüléseket szenvedtek, Lambert nevét viszont a balesettől függetlenül is számon tartja az autóipar, hiszen több mint 600 (a kocsikhoz fűződő) szabadalom és fejlesztés fűződik a nevéhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás