promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félig him, félig nőstény madárra bukkantak Pennsylvaniában
Borítókép:  JAMIE HILL / eu.usatoday.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A vörös kardinálispinty, amelyet február 20-án kaptak lencsevégre, jobb felén a hímekre, bal oldalán pedig a nőstényekre jellemző tulajdonságokat mutat.

„Életre szóló élmény volt” 

– mesélte a fotós, aki kameravégre kapta a különleges madarat, amelynek egyik oldalán a hím kardinális pintyekre jellemzően élénkpiros volt a tollazata, míg a másikon barnásfehér, mint egy nősténynek.

Kardinális pinty
Forrás: JAMIE HILL / eu.usatoday.com

Jamie Hill szerint a ritka pinty elméletileg hímekkel és nőstényekkel is párosodhat, attól függően, hogy mely hormonjai aktívak a párzási időszakban.

Daniel Hooper, a Cornell Ornitológiai Laboratórium posztdoktori munkatársa azt mondta a National Geographicnak, hogy a günandromorfia (amikor egy élőlény egyszerre mutat hím és nőstény jellegzetességeket) nem gyakori, de nem is hallatlan. A madaraknál jellemzően akkor fordul elő, amikor a tojásnak, amelyből a madár kifejlődik, két különböző nemi kromoszómája van. A doktor szerint ez a jelenség nagyobb valószínűséggel fejlődik ki olyan fajoknál, ahol a kifejlett hímek és nőstények különböznek egymástól, mint amilyenek például a kardinális pintyek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás