promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Jégvarázsnak köszönhetően oldották meg Oroszország egyik legrémisztőbb rejtélyét
Borítókép:  Jégvarázs / via szmk.blog.hu
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindenki hallott már a Gyatlov-rejtélyről, amit csak 61 év után sikerült megoldani, de most kiderült, hogy ennek érdekes módon a Jégvarázs című film volt az egyik kulcsa.

1959. február 1-jén történt Oroszországban (akkor még a Szovjetunióban) egy rettenetes eset, a Gyatlov-rejtély, amire évtizedeken keresztül nem sikerült választ kapniuk a hatóságoknak. Kilenc holttestet találtak a Holatcsahl hegy közelében, amiken rengeteg durva zúzódás, a különböző testrészek hiánya, égési sérülések és többek között a bőr furcsa, narancssárgás elszíneződése volt megfigyelhető. A legtöbb szakértő úgy gondolta, hogy egy egyszerű lavina nem tudna ilyet művelni, ráadásul a furcsaságok miatt az űrlények, egy titkos katonai csapás és még a jeti is szóba került, de végül pár hónapja megszületett a mindenki által elfogadott megoldás – de az csak most derült ki, hogy minek köszönhető ez.

A Svájci Szövetségi Műszaki Intézet vezetője, Johan Gaume éppen a Jégvarázs című nagysikerű Disney animációs mesét nézte, mikor észrevette, hogy mennyire élethű benne a hó, ezért felkereste Hollywoodban az animátorokat, hogy segítsenek neki. Megkapta a kódokat, amiket arra használt, hogy rekreálja a Gyatlov-hágóban történt szomorú eseményeket, ennek hatására pedig biztossá vált, hogy legfőképp egy lavina okozta a tragédiát.

A szimuláció megcáfolta a kezdeti teóriákat, és megmutatta, hogy kisebb hócsuszamlás is képes akkora erővel lecsapni az emberi testre, hogy ilyen mértékű kárt okozzon. A kilenc áldozat közül páran a zúzódásokba haltak bele, de voltak olyanok is, akik a fagy miatt vesztették életüket, és ugyan létezik egy hivatalos magyarázat a történtekre, még mindig vannak olyan kérdések, amikre nem kaptunk válaszokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás