promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
4 divatház, ami már akkor is létezett, amikor te még perverz gondolat sem voltál
Borítókép:  Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jobb, ha tőlünk tudod: szemtelenül fiatal vagy. Ezekhez az ikonikus divat-zászlóshajókhoz képest egészen biztosan. 

Dior

Kezeljük kritikusan csak anekdotaként a sztorit, miszerint Christian Diornak azt jövendölte egy tenyérjós, miszerint „A nők áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni”. A mosószerekkel foglalkozó család diplomatának szánta, ő viszont soha nem kért a pályából, még csak tanulmányait sem fejezte be. Helyette inkább illusztrátorként dolgozott, majd a Robert Piguet divatháznál és a Lucien Lelong-háznál helyezkedett el tervezőként, 1945-ben pedig megalapította Pierre Allemandival saját vállalkozását. Kevesen tudják, de ő volt az, aki Yves Saint Laurent karrierjét is elindította, Dior halála után pedig a fiatal tervező vette át a márka irányítását, igaz, jóval extrémebb elképzelései voltak a divatról, így 5 évvel később saját divatházat alapított.


Forrás: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Hermés

A rebranding koronázatlan királya egészen biztosan a Hermés, tekintve, hogy alapítója kezdetekben (1837) nyergek és lovas sportok elmaradhatatlan kiegészítőinek gyártásával foglalkozott. Miután 1880-ban az alapító fia, Charles-Emile Hermés vette át a családi vállalkozást, világszinten folytatódott az előálltás. A táskák csak az 1900-as évektől figyeltek be, hogy a lovas sportok őrültjei elegáns módon tárolhassák és szállíthassák lovaglófelszerelésüket.

Újabb generációváltás, és friss piaci szereplőként a cipzár kellett ahhoz, hogy a márkát ma meghatározó táskák vegyék át a főszerepet.

Givenchy

Hubert de Givenchy története kicsit olyan, mint egy magyar népmese, ahol a főhős a semmiből indul, majd végül mindent visz. Gyakornokként kezdte, majd asszisztensi munkát vállalt Elsa Schiaparelli divattervező mellett. Mindössze 24 éves volt, amikor megnyitotta saját divatházát, a Givenchy-t, 1995-ös visszavonulásáig ő határozta meg a márka modern és nőies világát. Leghíresebb ügyfele és egyben múzsája Audrey Hepburn volt, aki számos filmben viselte a tervező ruháit a Sabrinától kezdve az Álom luxuskivitelben című moziig.

Miután Givenchy visszavonult, John Galliano (aki két évvel később a Diorhoz „igazolt”), Alexander McQueen, Julien McDonald és Riccardo Tisci látta el a kreatív igazgatói szerepet, ma pedig a mindössze 35 éves Matthew M. Williams irányítja a divatházat. A régi couture gyökerek ma a modern szabásban és a fényűző estélyi ruhákban elevenednek meg.


Forrás: Daniel Fallot / Ina / Ina via AFP

Nina Ricci

Nem sokan tudják, hogy az inkább illatairól ismert Nina Ricci nem csak parfümgyártó, hanem – ma is működő – divatház is.

Ráadásul olyan, amit egy nyugdíj előtt álló, 49 éves nő alapított az évek alatt felhalmozott fizetéseiből.

Bár divatházát elindíthatta volna jóval korábban is, ő évtizedekig beérte egy egyszerűbb varrónői státusszal is a Raffinnál. A ház tulajdonosának halála után, fia biztatására döntött úgy, hogy megvalósítja saját kreatív elképzeléseit. Kreációi minősége magas volt, árai azonban jóval elérhetőbbek, mint akkoriban egy Chanel, így viszonylag gyorsan beszippantotta a jómódú városi polgárokat. A parfüm vonalat fia, Robert alapította 1941-ben, ekkor jött ki a divatház első illata, a Cœur-Joie is.

Ha úgy érzed, divat-fejtágítónk után belevágnál egy kvízbe, véletlenül se fogd vissza magad


Forrás: Ramil Sitdikov / Sputnik / Sputnik via AFP,,

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás