promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális hiba: mire felépítették a csúcsszuper hidat, a folyó már pár kilométerrel arrébb folyt - fotó
Borítókép:  Positivepsychology.org
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Volt folyó, kellett egy mindennek ellenálló híd. Lett egy híd, már nem volt ott folyó. Hiba volt hidat építeni az örökkévalóságnak.

A hondurasi Choluteca-hídról készült fotó régóta az internet egyik legfelkapottabb fotója, mivel annyira furcsa, ritkán látni ilyet, hogy a puszta kellős közepén, jóval a folyó mellett látunk egy hidat, amiről rögtön lejön, hogy itt bizony valaki nagyot hibázott. A hídnak a folyó felett kellene átívelnie, de úgy, hogy az egyik és a másik végén is hozzá legyenek kötve utak.

De ez nem így van. A közel 500 méteres híd nincs jó helyen.

Vajon a mérnökök tényleg ennyire benézték, és egyszerűen rossz helyre építették, vagy valami egészen más bakiról van szó? Az első verzión sem lennénk meglepődve, hiszen láttunk már olyan építményeket, amelyek ugyan elkészültek a tervrajzok alapján, és ott, ahová eredetileg is szánták őket, de mégsem értjük, hogy miért.

Itt most a második verzió lesz a nyerő.

Egyszerűen a környék viszontagságos időjárása miatt olyan hidat akartak építeni, ami a legszörnyűbb hurrikánoknak is ellenáll. A japánok pedig felépítették a világ egyik legmodernebb vasmonstrumát, ami kibír szinte mindent. A körülötte lévő infrastruktúráról viszont ez már nem volt elmondható, azt már nem is a japánok készítették. Mindez 1996-ban történt.

Majd jött 1998, és jött az egyik legpusztítóbb hurrikán, amelyet Mitch-nek neveztek el. Csak Hondurasban hétezer áldozatot követelt. A híd azonban felvette a bokszkesztyűt Mitch-csel, a csatát meg is nyerte volna, ha a Choluteca-folyó a heves esőzések miatt nem teszi arrébb a medrét. 

A híd, ha úgy nézzük, kiállta a nagy próbát, és onnan jött a pofon, ahonnan nem várták. A tudományos életben pedig a híd annak a megközelítésnek a szimbóluma lett, hogy miközben egy problémára keressük a választ, nem vesszük figyelembe, hogy igazából menet közbe maga a probléma is megváltozhat, és akkor nekünk egy másik megoldási lehetőséggel kell előrukkolnunk.

A semmibe vezető hidat 2003-ban végül összekötötték az autópályával.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás