Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A nagy orr segít a csábításban: de mégis hogyan?

A nagy orr segít a csábításban: de mégis hogyan?

Színes

A nagy orr segít a csábításban: de mégis hogyan?

Színes

CST 08:08

De abban is segít, hogy elijesszék vele a riválisokat.

Miért van ekkora orruk a borneói nagyorrú majmoknak?

Első nekifutásra furcsának tűnhet, de a csábításhoz van köze.

A gyengébbik nem képviselői különösen vonzónak találják a minél méretesebb ormánnyal rendelkező hímeket. A tudósok véleménye szerint ezek az eltúlzott méretű szervek egy speciális visszhangkamrát hoznak létre. Ennek segítségével a társat kereső majom megerősíti negédes kérlelését, ámulatba ejti szíve választottját. Sőt, a sikeres hősszerelmes megfélemlítheti hangeffektusaival a rivális, esetleg orr méretben alulmaradó szoknyapecéreket is.

A borneói nagyorrú majom azonban nem igazán éri be egy hölgyeménnyel. Egy domináns hímhez minimum kettő, de akár hét nőstény is csatlakozhat.

Otthonuk Borneó.

A sziget dzsungelvilágában, a folyók mentén és a fák tetején laknak. A földre élelemszerzés céljából másznak le, illetve akkor, ha úszni támad kedvük.

Sajnos Borneó legveszélyeztetettebb tájain élnek ezek a rendkívül speciális főemlősök. Élőhelyük hatalmas része lett az enyészeté az emberi tevékenységek következtében. Gyakrabban kényszerülnek lemászni a fákról, és sokszor veszélyesen nagy távolságokat kell megtenniük a földön, hogy élelmet találjank, miközben bármelyik bozótban ott lapulhat egy vérszomjas jaguár, de a helyiek között is akadnak olyan törzsek, amelyek előszeretettel vadásznak rájuk.

(via Hakai Magazine)

Borítókép: Askingminds.com