promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hogy mit jelent a PEPSI szó valójában? – videó
Borítókép:  Pixabay.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Márkatörténeti sorozatunk legújabb részében megnézzük, hogy honnan ered a világ második leghíresebb kólájának a neve.

Az ikonikus italt 1898-ban keverték ki először szénsavas vízből, cukorból, vaníliából, különböző ritka olajokból és persze kóladióból. Az eredeti neve a feltalálója, Caleb Bradman észak-karolinai gyógyszerész után Brad's Drink volt, aztán csakhamar megváltozott, hiszen Bradman azért hozta létre az italt, hogy azzal az emésztési zavarokat lehessen majd orvosolni, például a dyspepsiát, amely fogalmat az orvostudományban az étkezések utáni kellemetlen teltségérzet leírására használják.

 

1903-ban már a Pepsi nevet használták az általuk folyékony orvosságnak hitt ital megnevezésére. A siker pedig elsöprő gyorsasággal jött, még a feltalálót is meglepte, hogy mekkora a kereslet a Pepsi iránt. Bradman azonban nem volt üzletember, és egy-két jó húzása mellé rengeteg hiba csúszott be, rosszul kalkulált, így a Pepsi 1923-ra csődbe ment. Még a riválisnak, a Coca-Colá-nak is felajánlották megvételre, de ők nem éltek a lehetőséggel.

De a megmentő nem sokáig váratott magára, Charles G. Guth üzletember felvásárolta a Pepsit, megalapította a Pepsi-Cola Company-t, a sikerek pedig csak úgy záporoztak, a harmincas években a Pepsit már szinte a világ valamennyi szegletében ismerték. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás