promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Menthetetlen a Szent Márk székesegyház? Végzetes károkat okozott a tengervíz
Borítókép:  Alessandro Rota / Sputnik / AFP
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tengerár súlyos károkat okozott a Velence egyik jelképének számító Szent Márk-székesegyházban.

Az olasz várost sújtó árvíz miatt komoly veszélybe került a világhírű székesegyház. Alberto Tesserin, a műemléket fenntartó szervezet vezetője az Il Gazzettino Carlo-nak azt mondta, hogy az épület bal oldalán, a bejárat közelében a 13. századi, stilizált pávát ábrázoló mozaik kockái kiestek.

 

„Ezek az első károk, amelyeket felfedeztünk, de lesznek még. A teljes mozaikpadlót károsította az áradás, a sós víz a kis kockákat tartó anyagot támadta meg. Először a legszebb mozaikokat vizsgáltuk meg, azért itt vettük észre a kárt"

Azonban nem csak a mozaikpadló, de a székesegyház márványoszlopainak lábazata is oly mértékben megtöredezett, hogy menthetetlenné vált.

„A tengeri só lassú, de könyörtelen"

- fogalmazott Pierpaolo Campostrini, aki szerint a műemlék helyreállítása akár hónapokig eltarthat majd. A helyreállítás eurómilliókba fog kerülni a fenntartók szerint, Campostrini az azonnali takarítás költségeit 5 millió euróra, vagyis kb. 1,6 milliárd forintra becsülte, azonban a károk felmérését a szakértők még nem fejezték be.

Sokan nem is érzik át, milyen katasztrófális állapotok uralkodnak az olasz városban, a turisták mosolyogva fotózkodnak a vízben térdig állva. Radics Gigi is egy hasonló képet posztolt nemrég az Instagram-oldalára, amivel teljesen kiakasztotta a követőit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás